Volledig scherm
© Thinkstock

Meerderheid werknemers stelt toiletbezoek uit tot thuis

Meer dan de helft van de Nederlanders vermijdt toiletbezoek op het werk. Vieze toiletten, gebrek aan toiletpapier en stank zijn de voornaamste redenen om pas bij thuiskomst het kleinste kamertje op te zoeken.

Dit concludeert hygiëne-aanbieder Tork uit onderzoek van Panelwizard onder 931 Nederlanders naar de waardering van toiletgelegenheden op het werk.

Bijkletsen
Ruim één op de vier ondervraagden beoordeelt hun kantoortoilet als onhygiënisch. Vooral mannen vinden de toiletten op het werk vaker vies. Opvallend is dat 60 procent van de mannen én vrouwen toiletbezoek zelfs uitstelt tot thuiskomst. Voor bijna een kwart van de werkenden blijkt toiletbezoek overigens een gelegenheid om even bij te kletsen met collega's of juist om collega's of werk te ontvluchten.

Top 5 ergernissen
Onhygiënische toiletten staat met bijna 65 procent op nummer 1 in het lijstje toiletergernissen. Een onfris ruikende ruimte (61.2 procent) en ontbrekend toiletpapier (54.5 procent) volgen met kleine achterstand. Ook de onmogelijkheid om de handen goed af te drogen en groezelige handzeep zijn veelgehoorde klachten.

Wat willen we wel?
Vier op vijf werknemers vinden dat schone toiletten een visitekaartje van het bedrijf zijn. De staat van toiletruimtes op het werk heeft volgens hen ook invloed op de productiviteit: een vijfde van de werkenden geeft aan dat de staat van de wc van invloed is op de manier waarop ze hun werkzaamheden uitvoeren.

De behoeften zijn duidelijk: het liefst zijn er voldoende toiletten aanwezig, die schoon en hygiënisch zijn. En bij voorkeur zijn er dan afgesloten, geluidsdichte cabines voorhanden, waar niemand elkaar kan zien of horen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GezondheidsNet.