Volledig scherm
© ANP

Meeroken met e-sigaret toch slecht

Elektronische sigaretten zijn voor de gezondheid van omstanders schadelijker dan gedacht. Meeroken kan irritatie aan keel, neus of ogen tot gevolg hebben.

Quote

Vergelijk het met de irritatie door een rookmachi­ne in de discotheek

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ,,Vergelijk het met de irritatie door een rookmachine in de discotheek'', zegt onderzoeker Reinskje Talhout. ,,Die mist bevat dezelfde stof.''

Ruim driekwart van de elektronische rokers gebruikt e-sigaretten met daarin het verslavende nicotine. Omstanders kunnen van de damp hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk krijgen. Sommige e-sigaretten, vooral die met een tabakssmaak, bevatten ook de verboden kankerverwekkende stof nitrosamine. Deze mogen in Nederland niet worden verkocht.

Het onderzoek is een tegenvaller voor veel rokers van e-sigaretten en shishapennen (met fruitsmaakje). Zij denken juist dat het niet schadelijk is voor anderen.

Die schade is wel minder groot dan die van tabak. Maar, schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer: ,,Dit neemt niet weg dat kinderen, jongeren en mensen met gezondheidsklachten last van e-sigarettendamp kunnen krijgen.''

Anders dan gewone sigaretten mag je de elektronische varianten nog onbeperkt gebruiken in openbare ruimten. In Frankrijk en sommige Amerikaanse steden is het gebruik ervan ingeperkt. Minister Schippers beraadt zich deze zomer op de onderzoeksresultaten.

Vorig jaar bleek al dat de e-sigaret voor de gebruiker schadelijker is dan gedacht. Overigens zijn de gevolgen van meeroken sterk afhankelijk van de samenstelling van de e-sigaret, hoe vaak er geïnhaleerd en uitgeademd wordt en van de ventilatie en afmetingen van de ruimte waarin 'gedampt' wordt.

  1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.