Meevaller: Zorgpremie stijgt volgend jaar amper
De basispremie voor een zorgverzekering stijgt volgend jaar slechts minimaal. De premie belandt op 103 euro per maand, vergelijkbaar met het niveau van 2012. De huidige gemiddelde zorgpremie zit op 100 euro per maand. De toename zal in 2017 zo'n 3,5 euro bedragen, blijkt uit Prinsjesdagstukken die het AD heeft ingezien.
In de maatschappij bestaat het beeld dat de premie elk jaar weer opnieuw ‘door het plafond schiet’. Sinds 2010 is er echter in totaal voor bijna 12 miljard minder uitgegeven aan zorg dan vooraf gepland. Daardoor kon de premiestijging worden ingedamd. Toch bedraagt de totale overheidsuitgave aan zorg dit jaar nog altijd zo’n 68 miljard euro.
Door eerdere maatregelen om de zorgkosten te beheersen, valt de premiestijging volgens ingewijden mee. Zo mag het aantal behandelingen door ziekenhuizen, huisartsen en de geestelijke gezondheidszorg slechts beperkt groeien. Verder onderhandelt minister Schippers van Volksgezondheid met fabrikanten over acceptabele prijzen voor peperdure medicijnen.
Zorgtoeslag
Ook zal de maximale zorgtoeslag, een tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, licht hoger uitpakken in 2017. Hierbij gaat het om zo'n 2 euro per maand, weet deze krant. Die ingreep is bedoeld om de koopkracht van minima op peil te houden.
Mensen met een minimuminkomen betalen vanwege de zorgtoeslag bijna 140 euro minder aan premie en eigen risico dan in 2008. Gisteren werd ook al bekend dat het verplichte eigen risico volgend jaar blijft staan op 385 euro per jaar.
Richtlijn
De zorgpremie is een richtlijn voor verzekeraars, die in november zelf hun exacte tarieven bepalen. De inschatting door het ministerie van Volksgezondheid komt officieel pas echt tijdens Prinsjesdag, op 20 september, naar buiten.
De geraamde premie voor 2017 is vergelijkbaar met die van vijf jaar geleden (toen 102 euro per maand). Maar voor de huidige premie wordt veel meer en betere zorg geleverd, heeft minister Edith Schippers al meermaals benadrukt. Terwijl destijds de discussie vooral was wat er uit het pakket zou kunnen.
Niet al te lang geleden is de wijkverpleging overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Ook worden nu dure ingrepen als een kunsthart en nieuwe oncologische medicijnen of behandelingen vergoed.
Etalagebenen
Per 1 januari 2017 worden bovendien bepaalde plastische chirurgische ingrepen, fysiotherapie bij etalagebenen en tandvervanging tot 23 jaar aan het pakket toegevoegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
Koken & Eten
Het populairste brood is meteen ook het gezondste
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood? -
GroenLinks wil af van eigen risico in zorg
GroenLinks wil af van het eigen risico in de zorg. Dat zegt lijsttrekker Jesse Klaver in een interview met deze krant. Het standpunt staat in het verkiezingsprogramma dat de partij morgen presenteert. -
3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUM
Ziekenhuizen zien meer ernstig zieke patiënten met ‘superinfectie’ streptokokken
Ziekenhuizen zien momenteel een toestroom van ernstig zieke patiënten met een superinfectie, een infectie die optreedt boven op een ander ziekteproces. Met name de streptokokkenbacterie wordt veel meer gesignaleerd. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Steeds minder patiënten met corona opgenomen, ziekenhuizen vol door andere virussen
De instroom van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in twee weken tijd meer dan gehalveerd. De afgelopen week werden 301 mensen vanwege coronaklachten opgenomen, tegen 519 een week eerder en 685 in de week daarvoor. Ook in het rioolwater zitten steeds minder virusdeeltjes.