Volledig scherm
De beste start krijg je als je in mei of juli wordt geboren, dat geldt althans in New York. © thinkstock

Mei en juli zijn gezondste geboortemaanden

Wie geboren is in mei of juli heeft de laagste kans op ziekte later in het leven. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen de geboortemaand en de kans op ziekte onder ruim 1,7 miljoen Amerikaanse volwassenen. Bevolkingsonderzoeker en docent demografie Fanny Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen herkent de bevindingen, maar brengt ook nuance aan.

Quote

Het geboorte­sei­zoen kan je aanleg voor bepaalde ziekten vergroten, maar het betekent niet dat je die ziekte altijd ontwikkelt

Fanny Janssen, bevolkingsonderzoeker

De relatie tussen geboortemaand en het voorkomen van bepaalde ziekten op latere leeftijd werd volgens de onderzoekers al eerder aangetoond. Janssen, die zelf onderzoek doet bij het Population Research Centre (PRC) en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), onderschrijft dat. Volgens haar collega Leo van Wissen zien we een dergelijke relatie ook bij katten terug. Voorjaarskatjes hebben volgens hem vaker een betere gezondheid, terwijl najaarskatjes vaak een slechtere gezondheid hebben.  

Gedegen onderzoek
Janssen noemt het Amerikaanse onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van ziekenhuisgegevens van meer dan 1,7 miljoen patiënten gedegen. Uit hun seizoensbrede studie (SeaWAS) blijken maartbaby's het meest vatbaar voor hart- en vaatziekten, maar juist beter beschermd tegen longziekten en neurologische aandoeningen. Bij oktoberbaby's is dit juist andersom: zij hebben vaker longproblemen en zijn beter beschermd tegen hart- en vaatziekten.    

Verschillende seizoenseffecten
Janssen wil bij het getoonde effect van de geboortemaand op ziekte later in het leven nuanceren dat het hierbij vaak gaat om een interactie van verschillende seizoenseffecten op de latere gezondheid. ,,In sommige maanden is meer huisstofmijt aanwezig wat kan leiden tot meer astma op latere leeftijd. En in maanden met weinig zonlicht wordt er minder vitamine D aangemaakt, dat zijn weerslag kan hebben op neurologische ziekten en hart- en vaatproblematiek", zegt Janssen. ,,Ook een seizoensgriep op jonge leeftijd kan gezondheidsgevolgen hebben op latere leeftijd."

Kleiner effect in Nederland
Het is volgens de bevolkingsonderzoeker niet zo dat de maand waarin je geboren wordt zondermeer tot bepaalde ziektes leidt. Dat komt volgens haar enerzijds doordat seizoenseffecten sterk afhankelijk zijn van het weer en van het land. ,,Dit jaar is het - althans in Nederland - qua seizoenen behoorlijk anders gesteld dan vorig jaar", aldus Janssen. Het onderzoek is gebaseerd op patiëntgegevens uit de omgeving van New York. Daar is het volgens haar doorgaans in de zomer stukken warmer dan in Nederland en in de winter juist stukken kouder. Er vinden dus veel extremere verschillen tussen de seizoenen plaats dan in Nederland. ,,Dus daar kunnen we een groter effect verwachten van de geboortemaand dan in Nederland'', zegt Janssen.

Geen een-op-een-relatie
Je geboortemaand is volgens Janssen geen vonnis. ,,Het geboorteseizoen kan net als genetische factoren je aanleg voor bepaalde ziekten vergroten, maar dit wil niet zeggen dat je ook noodzakelijkerwijs die ziekte ontwikkelt", licht ze toe. Een gezonde leefstijl gecombineerd met op tijd de juiste medische zorg kan het geboortemaandeffect volgens haar tenietdoen.  

Het onderzoek werd begin juni gepubliceerd in het Journal of the American Medical Informatics Association.