Volledig scherm
Ook in showbizzland is de 'dijkloof' een trend. Op de foto model Cara Delevingne © Getty

Meisjes hongeren zichzelf uit voor een 'thigh gap'

Het nieuwste schoonheidsideaal voor meiden is de thigh gap, een stel benen dat zo dun is, dat er een flinke ruimte tussen zit. Experts maken zich zorgen om de trend, want om het ideaal te bereiken, moet je je wel uithongeren.

 
Met een muisklik heb je honderden, soms mooie, artistieke zwart-wit foto's, die dienen als inspiratie
Scarlet Hemkes, ervaringsdeskundige

Kwetsbare meisjes kunnen het laatste duwtje in de richting van een ernstige eetstoornis krijgen, zo klinkt het bezorgd. Het afgelopen jaar werden sites zoals Tumblr, Twitter en Facebook overspoeld door foto's van meisjes met de dunste benen denkbaar. Zelfs als zij hun voeten tegen elkaar zetten, kan er nog tussen hun benen door gekeken worden. Dit is de thigh gap, een inmiddels even berucht als bekritiseerd verschijnsel, dat zelfs met een ijzeren dieet en keihard sporten niet voor iedereen is weggelegd.

'Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jezelf uithongeren,' zegt Annemarie van Elburg, kinder- en jeugdpsychiater bij Rintveld, een centrum in Zeist waar eetstoornissen worden behandeld. Soms krijgt ze kinderen van nog maar 8 jaar over de vloer.

Gevoelig
Maar vooral pubers zijn gevoelig voor de beelden van de superdunne meisjesbenen, zegt van Elburg. Dat blijkt wel uit berichten op Twitter, waar foto's van benen met ertussen een gapende kloof worden voorzien van commentaar. 'Zo wil ik mijn benen, perfect,' verzucht een meisje. Hét grote voorbeeld is het onderstel van model Cara Delivigne, dat zelfs een eigen twitteraccount heeft.

Ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes probeert met haar website Proud2Bme tegenwicht te bieden aan dit soort trends, waaronder die een thigh gap te idealiseren. Hemkes weet waarover ze praat, zelf leed ze 10 jaar aan anorexia en boulimia. Pas toen ze doodongelukkig en -ziek was, zocht ze hulp, om nu met haar site anderen te helpen. Proud2Bme geeft informatie over eetproblemen en -stoornissen en trekt elke maand tweehonderdduizend unieke bezoekers. 'De opkomst van de thigh gap is absoluut geen goede ontwikkeling. Zulke beelden hebben alles in zich om kwetsbare meisjes ziek te laten worden,' zegt Hemkes.

Elburg onderstreept die constatering. 'Meisjes die al bezig zijn met hun gewicht en aan de lijn doen, kunnen door dit soort trends een eetstoornis ontwikkelen. Zij schieten door.'

Dat de trend door een groot aantal meisjes positief wordt ontvangen, blijkt wel uit de poll die Hemkes plaatste onder een bericht over de thigh gap, op Proud2Bme. 'In totaal klikte 56 procent van de bezoekers op de optie 'mooi, dat wil ik ook! Bizar, ook als je in gedachten houdt met welke doelgroep we te maken hebben. Het laat zien hoe riskant dit is.

Muisklik
'Met een muisklik heb je honderden, soms mooie, artistieke zwart-wit foto's, die dienen als inspiratie.' Dat de thigh gap, zoals deze Engelstalige benaming wellicht zou doen vermoeden, alleen in het buitenland aanhang krijgt, is een illusie, zeggen de twee deskundigen. 'Dit wordt absoluut ook gedaan door Nederlandse meisjes,' zegt Hemkes.

Op internet is er ook een tegenbeweging, die bijvoorbeeld wijst op de prachtige, voluptueuze benen van zangeres Beyonce. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat ouders hun kinderen laten zien dat lijnen niet normaal is, als een kind niet te dik is.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.