Volledig scherm
©THINKSTOCK

'Mens kan in toekomst 1000 jaar oud worden'

Volgens de Britse wetenschapper Aubrey de Grey is de eerste persoon die 150 jaar wordt, al geboren. De persoon die zijn duizendste verjaardag zal vieren, kan er al over minder dan twintig jaar zijn. Hij denkt dat dokters binnenkort tot voldoende in staat zijn om ouderdom te 'genezen', ziektes uit te bannen en het leven oneindig lang te rekken. Dat is te lezen in Trouw.

De Grey is biomedisch gerontoloog en leidt als onderzoeker een stichting met als doel de levensverwachting te verhogen. Hij heeft zijn leven gewijd aan de genezing van ouderdom. 'We hebben zo'n 50 procent kans dat we verouderen binnen 25 jaar tot op bepaalde hoogte onder controle kunnen houden, net zo goed als de controle die we hebben over de meeste infectieziekten', aldus De Grey.

Hij denkt dat er een tijd aankomt waarin mensen regelmatig de dokter bezoeken voor 'onderhoud'. Dan betekent dat volgens hem gentherapie, stamceltherapie, stimulatie van het immuunsysteem en andere behandelingen om de patiënt gezond te houden.

Schadeherstel aan lichaam
De Grey beschrijft veroudering als de levenslange optelsom van verschillende soorten moleculaire en cellulaire schade in het hele lichaam. 'Die schade moeten we regelmatig herstellen, voordat de mate ervan het niveau van een aandoening bereikt.'

In hoeverre de levensverwachting van mensen nog omhoog gaat en hoe snel dat gaat, daar zijn onderzoekers het niet over eens. Nu stijgt de levensverwachting elk jaar nog gemiddeld met drie maanden. De oudste persoon ter wereld werd 122 jaar. Sommige onderzoekers denken echter dat deze trend uiteindelijk stopt door het groeiende aantal mensen met obesitas.

In 2005 bood het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een geldprijs aan van $20,000 aan de moleculair bioloog die kon aantonen dat de ideeën van De Grey volslagen onzin waren. Het MIT schreef de wedstrijd uit naar aanleiding van een groep vooraanstaande wetenschappers die het werk van De Grey pseudowetenschap noemden. De prijs is nooit gewonnen.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”