Volledig scherm
© Dirk Jan Gjeltema

Met diabetes type 2 komen ook andere problemen met gezondheid

Mensen van 45 jaar of ouder die aangeven dat ze diabetes type 2 hebben, rapporteren ook vaker langdurige aandoeningen aan onder meer hart en vaten, dan 45-plussers zonder diabetes. Bijna 9 op de 10 diabetici ontvangt naast diabetesmiddelen ook medicatie tegen hart- en vaataandoeningen. 

Dat blijkt uit een studie van het CBS op basis van een nieuwe analyse met cijfers uit de Gezondheidsenquête en het register verstrekte geneesmiddelen. Het onderzoek werd gedaan in het kader van Wereld Diabetes Dag (WDD) die vandaag wordt gehouden. WDD is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingcampagne voor diabetes.

In de medische literatuur is al veel te vinden over de relatie tussen diabetes en andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen. ,,De vraag is of de gemiddelde Nederlander weet wat er kan spelen als je diabetes hebt. Daarom vonden wij het interessant om eens in kaart te brengen wat deze mensen nog meer allemaal aan gezondheidsklachten hebben als ze eenmaal diabetes krijgen”, aldus een woordvoerster van het CBS.

Gezondheidsenquête

Het CBS houdt jaarlijks een Gezondheidsenquête om een beeld te krijgen van de gezondheid, medische contacten, leefstijl en preventief gedrag van de bevolking. Zo wordt onder meer gevraagd of mensen langdurige lichamelijke klachten ervaren, waaronder diabetes. 

Op basis van de vragenlijst wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 2 komt vaker voor met het toenemen van de leeftijd. In 2014/2016 meldde 8 procent van de 45-plussers deze vorm van diabetes, en bijna 14 procent van de 75-plussers. Mensen van 45 jaar of ouder met diabetes ervaren hun gezondheid minder vaak als goed dan 45-plussers zonder diabetes: bijna 40 procent tegen ruim 71 procent.

Insuline 

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. De kans op diabetes 2 wordt vergroot door weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid.

Diabetes type 2 komt vaak samen voor met andere gezondheidsproblemen, vooral hart- en vaatziekten. Ruim 60 procent van de 45-plussers met deze vorm van diabetes meldde - in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek - een hart- en vaat gerelateerde aandoening. Onder mensen zonder diabetes type 2 was dit 28 procent. 

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) komen ook relatief vaak voor onder diabetici: 56 procent, tegen 39 procent onder mensen van 45 jaar of ouder zonder diabetes type 2. Daarnaast worden ook huid- en nieraandoeningen en visuele beperkingen vaker gerapporteerd door diabetici.

Hoe groot is de kans dat jij diabetes krijgt? Test het hieronder