Volledig scherm
© ANP XTRA

Mexicaanse Griep terug in Nederland

De Mexicaanse Griep is terug in Nederland en treft vooral jonge mensen. Eén op de drie grieppatienten heeft op dit moment de Mexicaanse griep, zegt het Nivel. In Noorwegen overleed enkele dagen geleden een jongen van 10 jaar door de Mexicaanse griep.

En intussen hebben veel ziekenhuizen daar te maken met een forse toename van het aantal grieppatiënten met long- en luchtwegproblemen.

Influenza A
De Mexicaanse griep stak in april 2009 de kop op in Nederland. Een driejarig kind had het virus opgelopen na een familiefeest in Mexico. Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop.

Speciaal geval
'Ik heb geen contact gehad over dit speciale geval', zegt Gé Donker van het Nivel. 'Alle gevallen van griep in de wereld worden wekelijks samengebracht. De Mexicaanse griep is ook de afgelopen griepseizoenen onder ons gebleven en het is ook verwerkt in het griepvaccin. Het is een seizoensgriep geworden.'

'De Gezondheidsraad en het RIVM hebben niet geadviseerd om kinderen te vaccineren. Daar is het nu ook al te laat voor. Vitamines of anders doen dan normaal heeft niet zoveel zin. Gewoon gezond eten en slapen kan in enige mate griep voorkomen, maar je kunt het nooit helemaal voorkomen', aldus Donker.

Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

  1. Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies
    Video

    Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies

    Ayahuasca, nog nooit van gehoord? De uitzending van het televisieprogramma Rambam over ayahuasca heeft veel stof doen opwaaien; hallucineren, braken en urenlang trippen. Volgens de programmamakers zouden er vele gevaren aan het gebruik van deze relatief onbekende drug zitten, maar wetenschappers zijn het hier niet volledig mee eens. De drug zou namelijk kunnen bijdragen aan het verhelpen van stress en depressies. Maar wat kan ayahuasca doen wat een regulier antidepressivum niet kan bereiken?