Microscoop van Google spoort kanker op via kunstmatige intelligentie

Google werkt aan een microscoop die kan helpen kankercellen in menselijk weefsel te herkennen via augmented reality en machine learning. De techniek is toe te passen in bestaande microscopen.

De beelden die een onderzoeker door de microscoop ziet, worden via een camera in realtime in de computer geladen. Algoritmes van Google proberen vervolgens kankercellen te detecteren via neurale netwerken die zijn getraind om kankercellen te ontdekken in monsters van menselijk weefsel. 

Als kwaadaardige cellen zijn gevonden, krijgt de onderzoeker de locatie te zien in de zoeker van de microscoop. Dat gebeurt 
volgens Google met een vertraging van 100 milliseconden met behulp van tekst, pijlen, contouren, heatmaps of animaties.

Volledig scherm
De microscoop moet helpen om kanker op te sporen. © Screenshot Google

Potentieel

De onderzoekers hebben de microscoop getest bij twee kankertypes: borstkanker en prostaatkanker. Bij deze types bleek dat Googles microscoop vrij nauwkeurig kon signaleren of er kankercellen in de monsters zaten. De analyse van het microscopische beeld en de weergave van de locatie van eventuele kankercellen gebeuren in realtime. 

Volgens Google heeft het prototype de potentie om ook andere vormen van kanker en andere ziektes te detecteren, zoals tbc of malaria. D
e technologie kan bovendien vrij eenvoudig worden toegepast bij bestaande, lichte microscopen die al in ziekenhuizen te vinden zijn.