‘Middeleeuwse’ mammografie straks verleden tijd? Nieuwe methode biedt hoop
BorstkankermaandOktober is borstkankermaand en daarom is er extra aandacht voor de ziekte. In Nederland krijgt een op de zeven vrouwen borstkanker en het aantal diagnoses stijgt per jaar. De manier om de diagnose te stellen is voor vrouwen erg pijnlijk en wordt soms zelfs ‘middeleeuws’ genoemd. Tijd voor een nieuwe methode?
Delen per e-mail
Borstkanker is een groot probleem in de samenleving. In Nederland wordt elke vrouw vanaf 50 jaar daarom uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek om de diagnose op tijd te kunnen stellen. Dat gebeurt met behulp van een mammografie. Hierbij wordt de borst als het ware geplet tussen twee platen, om er zo voor te zorgen dat met straling het beeld van de totale borst kunnen kan worden blootgelegd. Volgens wetenschappers kan (en moet) dit anders.
Licht
Professor Wiendelt Steenbergen (Universiteit Twente) onderzoekt met zijn collega’s hoe ze een methode kunnen ontwikkelen waarbij ze tumoren beter en op een pijnloze manier in kaart kunnen brengen. Zij doen dit niet met schadelijke straling, maar door het gebruik van licht.
Licht kan ver doordringen in het lichaam, maar wordt tegelijkertijd geabsorbeerd door bloed. Het zijn precies deze eigenschappen die licht geschikt maken om kanker te detecteren. Tumoren voeden zich namelijk met bloed en ontwikkelen hun eigen bloedvatenstelsel om sneller te kunnen groeien.
Een tumor heeft meer bloed en absorbeert dus meer licht dan gezond weefsel. Helaas is dat licht voor ons niet meer zichtbaar, want het wordt als het ware helemaal opgeslorpt door het bloed. Dat is jammer, want als je weet waar dat licht precies gebleven is, kun je ook bepalen waar de tumor is. Maar gelukkig hebben de wetenschappers daar een oplossing voor bedacht: geluid.
Geluid
Op het moment dat bloed het licht absorbeert, warmt het een klein beetje op. Die opwarming zorgt ervoor dat het bloed wil uitzetten en het omringende weefsel een zetje geeft. En nu wordt het mooi: dat ene duwtje van het bloed veroorzaakt een trilling in de vorm van geluid. En dat geluid is wél te meten.
Dan is het vervolgens een kwestie van rekenen. De hoorbare geluidjes kunnen worden teruggerekend naar een vorm. In dit geval de vorm van een tumor. Een grote tumor creëert grotere geluidsgolven dan een kleine tumor. En dat geeft dus een ander geluid. ,,Tumoren kun je horen, letterlijk!”, aldus Steenbergen.
Tumoren kun je horen, letterlijk!
Veelbelovend
Kortom, door de eigenschappen van licht te combineren met de eigenschappen van geluid krijgen we precies de informatie die we nodig hebben. De wetenschappers in Twente passen deze methode op het moment toe op proefpersonen. Daarbij ligt de vrouw rustig op haar buik, waarbij de borst in een kom hangt met honderden sensoren die geluid meten. Zonder pijn. Als die signalen gecombineerd worden, krijgen de artsen een driedimensionaal beeld van de bloedvaten in de borst en een mogelijke tumor.
Volgens Steenbergen is er nog een lange weg te gaan en is er nog veel onderzoek nodig, maar deze techniek is veelbelovend. In de toekomst zetten ze met deze methode de borst dus letterlijk in de schijnwerper en daarmee hopen ze borstkanker pijnloos en zo snel mogelijk te detecteren.
*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland
Bekijk hieronder meer video’s van de Universiteit van Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUMWaarvan Akte
De vrouw die mijn kantoor betreedt is zwaar ziek, realiseer ik me
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week krijg de notaris onverwacht bezoek. -
PREMIUM
Tumoren slim te lijf met warmte: algoritmes vergroten precisie van hyperthermie
Dankzij zelflerende algoritmes, ontwikkeld door Daniel Deenen, wordt hyperthermie (het verwarmen van tumoren) een nog belangrijker wapen in de strijd tegen kanker. -
1
Reacties op herstel van corona: ‘De trap is in de Mount Everest veranderd’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 12 februari in de krant verschenen over onder meer de coronanasleep en Forum voor Democratie.
-
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
Beyoncé getest op borstkankergen na diagnose vader
Beyoncé en haar zus Solange hebben zich ook laten testen op mutaties in het BRCA2-gen, nadat ze erachter waren gekomen dat hun vader borstkanker had. Een gemuteerd BRCA-gen is de meest bekende oorzaak van deze vorm van kanker. -
Nederland koploper in duurzame mode: vijf tips om kledingkast groen te maken
Een mooie rok hoeft niet na vijf keer dragen al in de afvalbak te belanden en kapotte broeken repareren hoeft echt niet moeilijk te zijn. Kim Poldner van Wageningen University & Research onderzoekt hoe we de mode-industrie duurzamer kunnen maken. In geruilde, geleende of zelfs gekweekte kleding kun je net zo modieus zijn.