Volledig scherm
© Marco Okhuizen

Mijn man houdt mijn alcoholverslaving in stand

LevenslesWijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (76) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

Vraag: Ik (vrouw van 58) lust graag een glaasje wijn (of twee) per dag, maar drink er vaak nog meer. Daarom kochten we miniflesjes. Manlief is zuinig en koopt sinds kort grote flessen, die hij verdeelt over de kleinere. Elke dag zet hij dan iets klaar. Soms laat hij de hele fles staan en die drink ik dan prompt leeg. Man kwaad dat ik me niet kan beheersen, ik kwaad dat hij me niet helpt met het onder controle houden van mijn verslaving. Hoe lossen we dit op?

Antwoord Joost: Wat is een alcoholist? Nooit was er een betere definitie dan die van Winston Churchill: ‘Als je ’s ochtends een slok nodig hebt om de dag aan te kunnen, ben je een alcoholist.’ Zo, dan weten we waar we het over hebben. Roept het iets wakker?

Wat zegt u? Bent u een sociale drinker en geen alcoholist? Foei toch. Dat gelooft afgezien van uzelf niemand en waarschijnlijk gelooft u het zelf niet eens. Mijn stelling is trouwens dat iedereen die zichzelf sociale drinker noemt, alcoholist is of op het punt staat het te worden.

Quote

Lief zijn voor alcoholis­ten helpt hen alleen maar verder van huis

Joost Prinsen

Hoe lossen we uw probleem op, vraagt u. Niet, mevrouw. Lief zijn voor alcoholisten helpt hen alleen maar verder van huis. Echtgenoot, vriendin, familie ze kunnen u niet van dienst zijn. En oom dokter van deze pagina kan dat al helemaal niet. Wij kunnen met ‘ach en wee’ terzijde staan, maar daar hebt u niets aan. Misschien dat u uzelf aan uw haren weer omhoog kunt trekken. Daar zal wat hulp voor nodig zijn van de professionals. Jellinek-kliniek, verslavingszorg, de AA, dat soort instanties.

Geen zin in? Jammer. Dan gaat u een heel droevig leven tegemoet.

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@persgroep.nl