Volledig scherm
Meerdere mensen claimen deze man te zijn of zeggen dat hij familie is. © RV

Miljoenenclaim om mysterieuze afschrikwekkende foto op sigaretten

Drie Roemeense broers zijn ervan overtuigd dat hun vader op een sigarettenverpakkingen is afgebeeld en eisen miljoenen euro's schadevergoeding. Dat meldt het Duitse dagblad Bild. Maar de broers zijn niet de enigen die claimen de man te kennen, of zelfs te zijn.

Op de afbeelding is een man in een ziekenhuisbed te zien, aan beademingsapparatuur. Volgens de drie Roemeense broers gaat het om hun inmiddels overleden vader en is er nooit toestemming gevraagd aan de familie. Volgens hun advocaat maken ze aanspraak op miljoenen euro's schadevergoeding als het inderdaad om hun vader gaat.

De Roemenen zijn niet de eerste die claimen dat de man op de foto familie is. Vorig jaar wilde een Oostenrijkse vrouw de Europese Commissie voor de rechter slepen, omdat de afgebeelde man haar overleden echtgenoot Franz Wegerer zou zijn en zij nooit op de hoogte was gesteld van het gebruik van de foto. Haar man zou zelfs nooit hebben gerookt. 

Ontmoedigen

De Europese Commissie levert de afschrikwekkende foto's aan tabaksfabrikanten om rokers te ontmoedigen. De verpakkingen met de afbeeldingen worden door de hele EU verkocht. Ook in Duitsland, waar Harald Molter beweert dat hij zélf op de sigarettenverpakkingen staat. Hij weet naar eigen zeggen zeker dat hij dat is na een hersenoperatie in 2001.

In België beweert de familie van de overleden Joseph Nizet bij hoog en bij laag dat híj de man op de foto is. Net als de andere families hebben zij geen idee hoe de foto op de verpakking zou zijn beland. Volgens de Europese Commissie worden afbeeldingen alleen gebruikt met instemming van betrokkenen.

  1. Zo is het op de corona-cruise, waar ook Nederlanders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’
    PREMIUM
    video

    Zo is het op de corona-crui­se, waar ook Nederlan­ders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’

    Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt. Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.