Volledig scherm
Negen op de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. © anp

Miljoenenoverschot bij gemeenten op zorgbudget

De meeste gemeenten in Nederland hebben vorig jaar geld overgehouden op het zorgbudget. Het gaat in totaal naar schatting om zeker 310 miljoen euro. Patiëntenfederatie NPCF noemt het in een reactie ongekend dat er zoveel geld op de plank blijft liggen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de uitgaven voor de jeugdzorg- en Wmo-taken in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur. Aan de enquête deed bijna een derde van de gemeenten, 126 van de 390, mee.

Negen op de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. En zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

310 miljoen
Ruim de helft van de deelnemende gemeenten had op de post Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zelfs een overschot van 15 procent of meer. Den Haag heeft zelfs een overschot van 17 miljoen euro. Voor alle gemeenten samen zou dat neerkomen op een bedrag van minstens 310 miljoen euro.

De gemeenten denken voor dit jaar geld over te houden, doordat ze vorig jaar op de diverse posten hebben bezuinigd en strenger waren met inkopen.

Reactie patiëntenfederatie
Patiëntenfederatie NPCF noemt het ongekend dat de gemeenten zoveel geld overhouden. ,,We trekken aan de bel voor al die mensen die juist ervaren dat ze van hun gemeente geen passende oplossing geboden krijgen. Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt. De gevolgen werken met een domino-effect door in het leven van mensen. Dan kan het niet zo zijn dat er tegelijk miljoenen zorgeuro's op de plank blijven liggen," zegt directeur Dianda Veldman.

De NPCF dringt erop aan om vast te leggen waar het Wmo-budget aan wordt besteed. ,,We willen dat elke euro die bestemd is voor hulp en ondersteuning, ook daadwerkelijk bij mensen terechtkomt. Daarom moet dat geld geoormerkt worden, zodat het geen andere bestemming kan krijgen", aldus Veldman.

Toekomst
Voor dit jaar verwacht ruim de helft van de gemeenten opnieuw overschotten op de Wmo-uitgaven. Wel vrezen gemeenten (vier op de tien) dat ze voor jeugdzorg meer geld kwijt zijn dan is begroot.

Zuinig

Quote

Het is een rare situatie als gemeenten doen alsof ze goed bezig zijn omdat er geld over is

Woordvoerder Ieder(in)

Staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) vindt dat gemeenten die veel minder uitgeven dan vooraf ingeschat, 'bij zichzelf te rade moeten gaan' . ,,Te zuinig is natuurlijk nooit goed'', zegt hij tegen NOS.  ,,In de aanloop naar het nieuwe zorgstelsel was er vrees dat er te weinig geld naar gemeenten zou gaan. Kennelijk is dat dus niet het geval. Dat er bij gemeenten geld op de plank blijft liggen, vind ik een te snelle conclusie. Gemeenten zijn voor meer verantwoordelijk geworden dan Wmo zorg alleen.''

Een woordvoerder van Ieder(in), een belangenbehartiger van mensen met een beperking of chronische ziekte, vindt dat gemeenten zich ten onrechte op de borst kloppen. ,,Het is een rare situatie als gemeenten doen alsof ze goed bezig zijn omdat er geld over is, terwijl veel mensen aangeven dat de Wmo nog niet goed geregeld is.

Ze stelt dat er structueel iets mis is met het zorgbudget van de gemeenten en is bang dat er nog meer bezuinigd gaat worden. ,,Het geld blijft niet over omdat het niet nodig is, het blijft over door verkeerde zuinigheid en een gebrek aan expertise bij de gemeenten. Dit gaat desastreuze gevolgen hebben".

Ongehoord
Ouderenbond ANBP noemt de overschotten 'ongehoord'.
Volgens directeur Liane den Haan houden gemeenten geld over doordat ze te weinig uren aan huishoudelijke hulp toekennen, bezuinigen op tarieven van thuiszorgorganisaties, casemanagers ontslaan en te hoge eigen bijdragen rekenen waardoor mensen zorg mijden.