Volledig scherm
Zwangere vrouwen gaan op de foto voor Wereldmoeders. © ANP

Minder moedersterfte in Nederland

De kans dat een Nederlandse moeder sterft tijdens een zwangerschap of in het kraambed is sinds 2000 met 58 procent gedaald. Volgens het rapport State of the World Mothers 2014 van kinderrechtenorganisatie Save the Children presteert Nederland daarmee opvallend goed.

Nederland staat dan ook in de top 10 wereldwijd als het aankomt op een laag risico op moedersterfte. Over een periode van 15 jaar staat Nederland zesde, in 2014 vijfde. Finland voert de lijst aan. In Niger was de kans de afgelopen 15 jaar op moedersterfte het grootst, in 2014 presteerde Somalië het slechtst.

Geïndustrialiseerde landen
In het rapport dat vandaag is gepubliceerd wordt tegelijk gewaarschuwd dat in veel geïndustrialiseerde landen de kans groeit dat een moeder een zwangerschap of bevalling niet overleeft. Een verklaring daarvoor geeft het rapport niet, omdat ook experts geen sluitende verklaring hebben.

'In de Verenigde Staten vermoeden velen dat de toename wordt veroorzaakt door meer risicovolle bevallingen, veroorzaakt door obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bovendien krijgen vrouwen steeds ouder kinderen en worden er vaker meerlingen geboren door een toename aan kunstmatige bevruchtingen.'