Volledig scherm
© HH

Minder pijn bij andere chemo

Het is één van de naarste bijwerkingen van chemotherapie: handen en voeten vol blaren en kloven. Promovendus Robert Jan Kwakman aan het AMC in Amsterdam ontdekte dat een ander chemo-middel tot aanzienlijk minder klachten leidt. Vandaag spreekt hij op het European Cancer Congress in Amsterdam hierover.

Quote

Op deze manier kan de behande­ling worden voortgezet maar met minder nare bijwerkin­gen

Robert Jan Kwakman

Waar hebben de patiënten precies last van?
,,Zij kampen met roodheid, zwelling en vervelling van de handpalmen en voetzolen. In ernstige gevallen ontstaan er bloedingen, blaren en kloven. Heel pijnlijk. Handelingen als aankleden en wassen kunnen erg moeilijk worden. Er zijn zelfs patiënten die in een rolstoel naar de polikliniek komen, omdat lopen niet meer gaat. Deze bijwerking wordt het hand-voetsyndroom genoemd. Naar schatting hebben jaarlijks duizenden patiënten er last van."  

Niks helpt?
,,Nee, helaas niet. Deze patiënten krijgen vaak een verzachtende zalf mee, maar een goede behandeling is er niet. Regelmatig moet de chemotherapie onderbroken worden om de huid te laten herstellen en wordt vervolgens de dosis verlaagd."  

Maar u heeft de oplossing?
,,We hebben ontdekt dat een ander chemotablet, genaamd S-1, evenzo effectief is tegen de kanker maar minder vaak het hand-voetsyndroom geeft. We hebben onderzoek gedaan onder 161 patiënten met uitgezaaide darmkanker. De ene helft kreeg de standaard medicatie: capecitabine, een veelgebruikt chemotablet bij darm-, maag-, slokdarm- en borstkanker. De andere helft kreeg het nieuwe middel. Wat bleek: bij de eerste groep kreeg driekwart het hand-voetsyndroom, bij de tweede 45 procent." 

45 procent is nog steeds veel...
,,Klopt, maar juist de ernstige vormen van het hand-voetsyndroom, zoals de blaren, werden veel minder vaak gezien."  

Goed nieuws, lijkt me. Wordt dit nu een standaard chemotherapie?
,,Niet gelijk. In Nederland hebben artsen veel ervaring met de standaard medicatie. Binnen de beroepsgroep is besloten dat artsen S-1 voorlopig voorschrijven wanneer een patiënt het hand-voetsyndroom ontwikkelt. Op deze manier kan de behandeling worden voortgezet maar met minder nare bijwerkingen."