Volledig scherm
Piet en zijn vrouw Tessa in betere tijden voor de besmetting. © Marlies Wessels

Misère in Hekendorp: Het is vooral erg voor het gezin

Hekken, met zwart zeil dichtgemaakt, versperren het uitzicht op de dijk waarachter het bedrijf van kippenboer Piet Wiltenburg zich bevindt.

Volledig scherm
© reuters

Laat in de maandagochtend is er niets te zien van de ruiming van de eerste kippen van het bedrijf, waar zaterdag vogelgriep is geconstateerd. Zo af en toe loopt er iemand in beschermde kleding over de weg. Verder zijn het de cameraploegen van onder andere Reuters, AFP en enkele landelijke omroepen die de Hekendorpse Buurtweg in beslag nemen. Van Oudewater tot aan Hekendorp is de weg afgesloten. Alleen medewerkers van het bedrijf die de ruiming uitvoert en pers kan bij het bedrijf lopen.

Hekendorper Aad van de Sande -  een fruitteler en buurman van Wiltenburg - weet diverse camera's naar zich toe te trekken. Hij vertelt graag wat er volgens hem allemaal mis is met het bedrijf. Hij protesteert al jaren tegen de omvang en de bedrijfsvoering van Wiltenburg.

Andere bewoners staan op een afstandje zwijgzaam toe te kijken. Niemand wil met naam op het internet en eigenlijk willen ze er ook niet zoveel over kwijt. 'Het is vooral erg voor het gezin. Twee jaar geleden zag ik hoe de brand op zijn bedrijf begon en in de kortste keren door de hele stal was uitgebreid. En dan nu dit,' zegt een bewoner. Een van de buren vraagt zich af of het bedrijf dit wel te boven komt.

Bezorgdheid
Ook is er bezorgdheid. Dat heeft volgens burgemeester Verhoeve alles te maken met de berichten dat het om een besmettelijk en voor de mens gevaarlijk virus gaat. Het gezin Wiltenburg krijgt inmiddels uit voorzorg antivirale medicijnen.

De buurt is gisteren volledig bijgepraat tijdens de bewonersbijeenkomst, die door de gemeente is georganiseerd. Een besloten gebeuren, met onder meer de aanwezigheid van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en de GGD. De bewoners kregen te horen dat ze geen risico lopen besmet te raken als ze niet op het bedrijf zelf zijn geweest. Ook kregen ze uitleg waarom de buurt is afgezet en er een vervoersverbod voor alle pluimvee geldt. De vragen daarop waren vooral heel praktisch. Van den Herik: 'Een melkveehouder wilde weten of zijn melk maandagmorgen kan worden opgehaald. Dat kan gewoon.'

Burgemeester Pieter Verhoeve zei gisteravond tijdens een persconferentie dat de uitbraak voor onrust in de buurt heeft gezorgd. Verhoeve kreeg zaterdagmiddag al het bericht van de NVWA. De gemeente heeft daarop in het stadskantoor een crisiscentrum ingericht en houdt zich voornamelijk bezig met de ondersteuning van de ondernemer.

Volledig scherm
© belga