Volledig scherm
Een diabetespatient met een insulinepomp, aangesloten op het lichaam in de buik. © Medtronic

Mogelijk juridische stappen om pomp voor diabetespatiënten

De Diabetesvereniging Nederland overweegt juridische stappen tegen fabrikant Medtronic. Zo hoopt ze alsnog af te dwingen dat het bedrijf een implanteerbare insulinepomp blijft produceren totdat er een alternatief is.

Ongeveer zeventig zware diabetespatiënten zitten in de rats. Medtronic heeft aangekondigd medio 2019 te stoppen met het produceren van een speciale insulinepomp. De pomp is voor een kleine groep patiënten noodzakelijk om te overleven.

,,Dat het bedrijf er mee wil stoppen, moeten ze zelf weten. Maar Medtronic is de enige ter wereld die deze pomp maakt. Draag de kennis over en garandeer productie tot patiënten een alternatief hebben'', stelt directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland.

Hulpmiddel

Het wordt niet eenvoudig dat af te dwingen. Farmaceuten zijn verplicht geneesmiddelen te blijven produceren als zij de enige zijn die die maken. De pomp is echter een hulpmiddel, waarvoor minder strenge regels gelden.

De Diabetesvereniging Nederland wil dat fabrikanten verplicht kunnen worden om hulpmiddelen te blijven maken. In het ergste geval wil de Diabetesvereniging Medtronic aansprakelijk stellen als patiënten overlijden.

Handmatig

Medtronic zegt te willen stoppen, omdat steeds meer onderdelen niet meer te leveren waren. Onderdelen moeten uit verschillende landen komen en worden handmatig in elkaar gezet. Door leveringsproblemen was de productie eerder al vertraagd. Medtronic stelt dat de pomp daardoor niet te handhaven is.

Volgens de Diabetesvereniging zit het probleem echter in de productiekosten. Medtronic is met meerdere partijen in gesprek voor een alternatief en zegt een voorraad pompen aan te leggen. Ook bieden ze de mogelijkheid om de komende twee jaar gratis over te stappen op een externe pomp.