Volledig scherm
© Thinkstock

Mondharmonica medicijn voor meer lucht

Patiënten met chronische longziekten kunnen in het Havenziekenhuis in Rotterdam muzikale therapie volgen. De mondharmonica is hét medicijn, dat hen moet helpen een betere conditie te krijgen én meer controle over de ademhaling. Belangrijk, voor wie door ziekte vaak last heeft van kortademigheid.

Het klinkt vreemd, dat een patiënt zich door het spelen van een simpel deuntje zich beter gaat voelen. Maar het blijkt echt te werken, zo ondervonden patiënten elders al. Een eenmalige workshop van het Havenziekenhuis sloeg verleden jaar ook aan. Vele deelnemers werden verrast door hun eigen kunnen. Daarom komt er nu met de steun van de vrienden van het Havenziekenhuis 42 weken lang een cursus.

COPD
Wekelijks kunnen de patiënten met COPD, wat een verzamelnaam is voor blijvende longaandoeningen, door mondharmonica te spelen hun ademhaling trainen. Het bijzondere van dit blaasinstrument is dat er zowel in- als uitademend op gespeeld wordt. Met verschillende oefeningen kan dus zowel de in- als uitademing worden getraind. Daarna worden ook bekende en minder bekende liedjes gespeeld, zoals Roodborstje en Hallelujah.

Het doel is dat de 'muzikanten' meer kracht krijgen om adem te halen, een betere conditie bereiken en meer controle krijgen over hun ademhaling. Bovendien zorgt het samenspelen ook voor gezelligheid en voor plezier.

Eén euro
De cursisten moeten per keer één euro betalen. Dat gaat in een spaarpotje om de mondharmonicatherapie ook in de toekomst aan te kunnen bieden. Er is elke les plaats voor twintig deelnemers. De eerste tien hebben zich al aangemeld. De eerste les door twee logopedisten is op dinsdag 2 september. Wie de smaak te pakken heeft, kan zelf een mondharmonica kopen en ook thuis spelen.