Volledig scherm

Mysterieuze ziekteverschijnselen bij schoolmeiden VS

In het Amerikaanse dorp Le Roy in de staat New York lijden twaalf schoolmeiden sinds enkele maanden aan mysterieuze ziekteverschijnselen, zoals vocale en lichamelijke tics, stuiptrekkingen en andere symptomen. Medische specialisten hebben geen enkele lichamelijke oorzaak kunnen vinden.

Neurologen menen dat de symptomen het gevolg zijn van een zeldzame conversiestoornis. Een psychische aandoening als gevolg van enorme angst of woede. Bij de stoornis schakelen de hersenen bepaalde lichamelijke functies uit om de stress niet meer te ervaren. De leerlingen kregen last van tics, epileptische aanvallen, flauwvallen en hoofdpijn.

Kleine gemeenschap

Neuroloog Laszlo Mechtler heeft elf van de twaalf meisjes onder behandeling. 'Deze jonge vrouwen behoren tot een kleine gemeenschap. Eén kan een belangrijk symptoom hebben gehad en deze hebben doorgegeven aan de anderen', zegt Mechtler tegen The Washington Post. De stoornis komt vaker voor, maar bijna nooit bij meerdere mensen van een bepaalde groep tegelijkertijd.

De mysterieuze ziekte krijgt in de Amerikaanse pers veel aandacht. Veel ouders beginnen zich zorgen te maken dat hun kind ook de verschijnselen zal krijgen. Mechtler geeft echter aan dat mensen niet ongerust hoeven te zijn. 'Je moet tot dezelfde groep behoren. Dit is een unieke en op zichzelf staande situatie,'zegt hij. De ervaren neuroloog heeft de afgelopen 25 jaar nooit een groep gezien met dezelfde symptomen.

De getroffen leerlingen zitten allemaal op dezelfde high school. Sommigen zijn met elkaar bevriend en sommige meiden spelen in hetzelfde voetbalteam. Wat precies de stoornis in gang heeft gezet, is tot op heden onduidelijk.