Na App-vinger is nu de gameboyrug groot probleem
Artsen en deskundigen waarschuwen voor een nieuw fenomeen onder jongeren: de gameboyrug. Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen over smartphones en tablets, dat ze er ernstige rugklachten door krijgen.
Delen per e-mail
Na de WhatsApp-vinger en de sms-nek waarschuwen doktoren nu voor de zogenoemde gameboyrug, zo meldt de Volkskrant. Kinderen in de groei ontwikkelen door veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers een kromme, vergroeide rug.
Uit MRI-scans in een recente Finse studie blijkt dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar al de rug heeft van een 50-jarige. De kinderen hebben daar nog niet altijd klachten van. Als de rug eenmaal is vergroeid, valt dat tijdens de groei nog te corrigeren met oefeningen of met braces. Zijn ze eenmaal volwassen, dan is dat een stuk lastiger.
Hernia
In vakblad Medisch Contact waarschuwden enkele deskundigen deze week al voor het nieuwe fenomeen. Eén van hen, orthopedisch chirurg Piet van Loon, geeft in de Volksrant aan dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen een hernia-operatie ondergaan al jaren daalt. "Er worden al jongeren van 19, 20 jaar aan hernia's geopereerd."
Druk op de rug
Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk 'drogen' de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt. 'Bot reageert hetzelfde als hout in de natuur', zegt Van Loon. 'Als je dat een bepaalde richting opduwt, groeit het ook die kant op.'
Zitbochel
Er komt een generatie aan met zwakke ruggen, voorspellen de deskundigen. André Soeterbroek, mede-auteur en analist geeft aan dat de zitbochel terugkomt. 'Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid. Nu krijgen ze hem door die apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of acht uur lang boven de iPad', zegt hij tegen de ochtendkrant.
Voorkomen
Kromgroeien van de rug is volgens de deskundigen te voorkomen door anders met de apparaten om te gaan. Zo scheelt het al wanneer kinderen liggend op de buik met de spelcomputer spelen. Dan worden namelijk de rugspieren versterkt. Daarnaast zouden ouders en leraren lichamelijke opvoeding meer aandacht aan een juiste houding moeten besteden, want een goede houding is aan te leren. Ook moeten kinderen meer bewegen.
Buktest
Of kinderen een gameboyrug hebben, is te zien met de 'buktest'. Daarbij moeten kinderen voorover hangen en hun voeten aanraken. Normaal leidt dat tot een n-vorm, maar kinderen met een vergroeide rug kunnen hun voeten niet aanraken. Tijdens het bukken krijgen ze de vorm van een 'kraantje': hun onderrug blijft bijna recht, terwijl hun bovenrug extreem bol is.
Van Loon, die voorheen in de Gelre Ziekenhuizen werkte, benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om de gevolgen van tablets en spelcomputers op de rug in kaart te brengen. Zelf is hij bezig een orthopedische kliniek op te zetten gericht op houdingcorrectie.
Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMUpdate32
Gezondheidsraad: Vitamine D is ‘geen wondermiddel’, maar ‘grote winst’ als kwetsbaren het zouden slikken
Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken is het volgens de Gezondheidsraad ‘niet te beoordelen’ of vitamine D slikken bijdraagt aan het voorkomen van corona. Het adviesorgaan benadrukt wél dat kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen en ouderen, er verstandig aan doen om extra vitamine D in te nemen. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Universiteit Maastricht: ‘Alle antipsychotica doen gewicht toenemen; zet in op leefstijl’
Alle antipsychotica, ook de recent ontwikkelde, veroorzaken gewichtstoename. Die conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Maastricht na analyse van ruim 400 studies naar de medicijnen. Dit inzicht maakt leefstijl, beweging en een goed dieet volgens hen des te belangrijker voor de circa 340.000 Nederlanders die de middelen gebruiken.
-
PREMIUMvideo
Kinderen met beperking en problemen worden blij van behandelkamer op wielen: ‘Nu heb ik toch nog iets leuks’
De allereerste mobiele behandelkamer voor kinderen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen is een vrolijke bus. Specialisten rijden ermee van deur tot deur. ‘Dit scheelt zóveel stress bij hen en ouders’. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Dolblije kappers meteen platgebeld: ‘Ik ga zes dagen per week knippen’
De telefoon bij kapsalons staat roodgloeiend sinds bekend werd dat ze vanaf begin maart weer open mogen. Ook andere contactberoepen hopen dinsdag op goed nieuws tijdens de persconferentie van premier Rutte. ,,Het werk van een pedicure of nagelstylist is echt niet anders.”