Volledig scherm
© THINKSTOCK

Nederland in top drie depressiefste landen

Een op de zeven mensen (15 procent) in landen met hoge inkomens krijgt waarschijnlijk een depressie. Frankrijk (21 procent), de Verenigde Staten (19,2 procent) en Nederland (17,9 procent) vormen de top drie.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 69.000 mensen in 18 landen, dat vandaag in het vaktijdschrift BMC Medicine werd gepubliceerd.

Meer dan 30 procent van de bevolking in Frankrijk, de VS en Nederland heeft al ooit een depressieve periode meegemaakt.

Enkele oorzaken zijn volgens de onderzoekers inkomensongelijkheid, leeftijd en burgerlijke staat. Ook in India heeft meer dan 30 procent al ooit een depressie meegemaakt, maar de kans dat een Indiër in zijn leven een depressie krijgt, ligt op 9 procent. In China en Mexico is dat percentage respectievelijk 6,5 en 8.

In arme landen zouden volgens de onderzoekers familiebanden belangrijker zijn, wat de kans op een depressie doet slinken.

Het rijke Japan scoort ook laag op de depressieladder. Dit komt mogelijk omdat in ieder land dezelfde vragen zijn gesteld en in Azië een andere perceptie van het begrip depressie wordt gehanteerd.

Zowel in arme als rijke landen is de kans dat vrouwen een depressieve periode meemaken, twee keer zo groot als die bij mannen.

  1. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?