Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Nederland levert met poepbacterie besmet kalfsvlees aan VS

De Amerikaanse voedselinspectie USDA heeft E.coli-bacterie ontdekt in kalfsvlees uit Nederland. De bacterie, beter bekend als de poepbacterie zit mogelijk in vlees geleverd aan restaurants en winkels. Voor zover bekend is nog niemand ziek geworden.

Volgens de USDA is een monster van het vlees positief getest op de gevaarlijke STEC-variant van de E.coli-bacterie. De bacterie werd vorige week ontdekt. Later bleek dat de besmette partij nog groter is. Consumenten en bedrijven die het vlees hebben gekocht worden aangeraden het onmiddellijk terug te brengen naar de winkel of weg te gooien. 

Hamburgerziekte

De ernstige STEC-variant kan leiden  tot vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. Mensen kunnen daardoor ernstig ziek worden. Met name kleine kinderen en ouderen lopen het risico op ernstige complicaties, die dodelijk kunnen zijn. In de volksmond worden de gevolgen van een besmetting met deze STEC-variant ook wel de 'hamburgerziekte' genoemd.

Vorig jaar haalde Jumbo haalt diverse rundertartaarproducten terug uit zijn winkels omdat de poepbacterie, mogelijk in de producten zat.