Volledig scherm
Nederlanders zoeken online wat af als het om hun gezondheid gaat. © Shutterstock

Nederlander in Europa op kop met online vragen over gezondheid

Als het op hun gezondheid aankomt, zoeken Nederlanders wat af op internet. 67 procent van alle Nederlanders, ouder dan 12 jaar, googelt wel eens naar een kwaaltjes, aandoeningen, medicijnen of levensgewoonten. In de leeftijdsgroep van 16 tot 74 jaar zoeken we met 72 procent zelfs het meest van alle Europeanen. Het gemiddelde in Europa is 52 procent.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er vorig jaar in Nederland het meest online naar antwoorden op gezondheidsvragen gezocht. Die vragen gaat niet alleen over ziektes, maar ook over hoe we gezonder kunnen leven door het aanpassen van onze levensstijl of voeding.

Volgens het CBS zijn het vooral 25- tot 45-jarigen die online zoeken naar informatie over gezondheid. In deze leeftijdscatergorie zocht 80 procent van de personen er in 2018 naar. Van landgenoten in de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar en 65 jaar of ouder gaf 70 procent en 52 procent aan online op zoek te zijn geweest naar informatie over gezondheid.

Het percentage vrouwen dat op internet op zoek was naar deze informatie was hoger (71) dan het percentage mannen (63). In de ons omringende landen is dat beduidend minder. In Bulgarije wendt slechts een kwart van de bevolking zich tot internet als het om hun gezondheid gaat. Het land neemt daarmee de laatste plek in op het cijferlijstje.

Medicijnen

Nederlanders weten het internet niet alleen te vinden met vragen, maar ook als het om het kopen van medicijnen gaat gaan we steeds vaker online. In 2012 bestelde, aldus het CBS, amper drie procent van de Nederlanders zijn pillen en poeders online. Vorig jaar ongeveer deed 1 op de 10 dat.

Met dat online bestellen van genees- en hulpmiddelen bezetten Nederlanders overigens niet de toppositie binnen Europa. Die plek is vergeven aan de Duitsers, waar bijna een op de vier personen zijn medicijnen via een webwinkel in huis haalt.

Als het om het online maken van een doktersafspraak gaat, landt Nederland op een vierde plaats. In 2018 maakte 27 procent van alle Nederlanders online een afspraak met specialist of gezondheidscentrum. De Finnen en Denen deden het met respectievelijk 44 en 41 procent het meests. Het Europees gemiddelde lag op 17 procent.