Volledig scherm
© afp

Nederlander met zika overleden

Een Nederlandse toerist die het zikavirus had opgelopen, is in Suriname overleden. Wetenschappers in Paramaribo onderzoeken of de doodsoorzaak daadwerkelijk het gevreesde virus is.

Quote

Geen van hen was terminaal. Denk eerder aan klachten als suikerziek­te

John Codrington, hoofd laboratorium Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Behalve de Nederlandse toerist zijn in de afgelopen 2 maanden ook drie Surinamers overleden, die allen het zikavirus hadden opgelopen. De patiënten hadden volgens John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, al voor hun besmetting diverse klachten, maar desondanks kwam hun overlijden onverwacht en gebeurde dit vrij snel nadat zij het virus opliepen.

Codrington: ,,Geen van hen was terminaal. Denk eerder aan klachten als suikerziekte." Het ziekenhuis onderzoekt waaraan de vier slachtoffers - mannen tussen de 58 en 76 jaar - precies zijn overleden. De familie van de Nederlandse man heeft hier toestemming voor gegeven.

Quote

We denken dat zika in het ergste geval tot de dood leidt. Maar we moeten nog onderzoe­ken of enkel zika de doodsoor­zaak is

John Codrington

Ongeboren kinderen
Tot nu toe werd het virus niet in verband gebracht met de dood. Het virus leek vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby een hersenbeschadiging oplopen.

,,We denken dat zika in het ergste geval tot de dood leidt. Maar we moeten nog onderzoeken of enkel zika de doodsoorzaak is óf dat het virus bestaande klachten verergert." Het onderzoek in Paramaribo moet ook uitwijzen welke patiënten het meeste risico lopen.

Codrington verwacht dat zeker één op de drie Surinamers zika oploopt. Het is topdrukte in zijn laboratorium. Dagelijks komen er vijftig test-aanvragen binnen. Een enkeling wordt in het ziekenhuis opgenomen met vreemde complicaties, zoals verlammingsverschijnselen die na een paar dagen weer over zijn.

Gisteren vertrokken onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC (EMC) naar Suriname. Ze gaan samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo onderzoek doen naar het virus.

Volledig scherm
Weergave verspreiding zikavirus, stand van zaken begin februari 2016. © anp