Volledig scherm

Nederlander wordt veel te dik

Nederlanders worden steeds dikker. De helft van de bevolking tussen 30 en 70 jaar torst overgewicht met zich mee. Van de mannen is 60 procent te zwaar, bij vrouwen is dat 44 procent. Eén op de zeven uit deze groepen is zo zwaar dat ernstig gezondheidsrisico bestaat, schrijft het AD vandaag.

De alarmerende cijfers staan in een nieuw onderzoek van het RIVM dat vandaag wordt gepresenteerd. De onderzoekers bekeken 4000 Nederlanders tussen 30 en 70 jaar.

Buikomvang
Behalve het gewicht is ook de buikomvang gemeten. 'Het aantal mensen met een te dikke buik is de afgelopen vijftien jaar toegenomen', zegt Monique Verschuren van het RIVM. 'Het is een kwart meer dan vijftien jaar geleden. Buikvet is een belangrijke graadmeter voor ons risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Juist het vet in de buikholte is schadelijk.'

Meer vrouwen
Vijftien jaar geleden was het laatste grote onderzoek naar overgewicht. Vergeleken met toen zijn vooral meer vrouwen tussen 30 en 39 jaar te dik. Destijds had een op de zeven vrouwen te veel buikvet, nu is dat een op de vier.

Lees het complete verhaal vandaag in het AD.

En doe mee, val af met het AD: gezond en fit!