Volledig scherm
© FOTO THINKSTOCK

Nederlandse vrouwen kregen ook lekkende implantaten

Ook honderden Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van de Franse merken PIP of M-implants moeten deze laten weghalen. Mogelijk is er een verband tussen dit type implantaat en borstkanker.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVCP) wil dat vrouwen zich melden bij hun arts naar aanleiding van een 'terugroepactie' gisteren in Frankrijk. Daar moeten 30.000 vrouwen hun implantaten laten verwijderen op advies van medische autoriteiten, zoals het Franse kankerinstituut.

Verband met kanker
Bij acht Franse vrouwen met deze implantaten is kanker geconstateerd. Eén vrouw is aan een zeldzame vorm van borstkanker overleden. Daarnaast hebben meer dan 2000 vrouwen geklaagd over de implantaten.

Ook de NVPC adviseert over te gaan tot verwijdering, zo meldt het AD vandaag. 'Om het zekere voor het onzekere te nemen', zegt voorzitter Irene Mathijsen. 'Een direct verband tussen deze implantaten en kanker is namelijk moeilijk aan te tonen.'

In Nederland is vorig jaar ook al alarm geslagen over PIP-implantaten, toen bleek dat ze snel scheurden of lekten. De siliconengel die erin zit, deugt niet.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde toen direct een verbod op de implantaten in en riep betrokken vrouwen op zich te laten onderzoeken bij hun chirurg.