Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlandse wc-ganger heeft vuilste handen van Europa

Zeg eens eerlijk, was jij je handen met zeep na een toiletbezoek? 50 procent van de Nederlanders zegt van niet. Hiermee zijn wij volgens onderzoeksbureau Gallup International het vieste volk van Europa als het gaat om handhygiëne na een bezoek aan het kleine kamertje.

Ter vergelijking: in Bosnië en Herzegovina zegt 96 procent zijn handen met water en zeep te wassen na afloop. Hiermee zijn zij het schoonste volk. In een bijhorende infographic zijn de percentages te zien van andere Europese landen. Zo wast in Engeland 75 procent zijn handen met zeep na een toiletbezoek. Veel mensen wassen alleen met water, maar wetenschappers benadrukken nog maar eens dat daarmee veel baceteriën op de handen blijven zitten.

Mogelijk hebben onderzoekers geen rekening gehouden met de eerlijkheid van de respondenten. Het is mogelijk dat Nederlanders minder snel liegen over het onderwerp dan andere nationaliteiten. Uit eerder Europees onderzoek dit jaar bleek al dat 50 procent van de werknemers hun handen niet met zeep wassen. Het is onbekend of het onderzoek de mogelijkheid had om anoniem te antwoorden.

Ook Britse media stellen vraagtekens bij het onderzoek. Een andere studie uit 2011 wees uit dat 95 procent van de Britten beweert zijn handen met zeep te wassen, maar dat amper 10 procent dit ook daadwerkelijk doet.

Volledig scherm
© Gallup International