Volledig scherm
© anp

Netflixverslaving leidt tot depressie en eenzaamheid

Het achter elkaar kijken van complete seizoenen van je favoriete tv-serie, ook wel binge-watching genoemd, leidt tot eenzaamheid en depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Texas in Austin. Dus sluit Netflix af en leg de afstandsbediening aan de kant.

Quote

De resultaten van ons onderzoek bevestigen dat de kijk op bin­ge-wat­ching moet veranderen.

Onderzoeker Yoo Hi Sung

Voor het onderzoek werden 18-tot-29-jarigen ondervraagd onder meer over hun gevoelens wat betreft eenzaamheid en depressie. Ook werd er gevraagd naar hun vermogen om zichzelf in de hand te houden tijdens het kijken naar een serie en hoe vaak zij afleveringen van een serie achter elkaar kijken.

Sinds de komst van streaming diensten is binge-watching een probleem. Streaming diensten plaatsen in een keer meerdere afleveringen van een serie online, zodat kijkers deze afleveringen achter elkaar kunnen kijken. Netflix doet dat bijvoorbeeld met de populaire serie House of Cards.  

Schadelijk
Sommige mensen zeggen dat binge-watching geen schadelijke verslaving is. Onderzoeker Yoo Hi Sung, die meegewerkt heeft aan het onderzoek, ontkracht deze uitspraak op The Independent. ,,De resultaten van ons onderzoek bevestigen dat de kijk op binge-watching moet veranderen. Dit kijkgedrag is namelijk wel schadelijk.''  

Als gevolg van binge-watching verwaarlozen kijkers hun sociale contacten. Hun werk leidt ook onder hun grenzeloze kijkgedrag. Hoewel kijkers beseffen dat ze moeten stoppen met kijken, blijft het moeilijk voor ze de verleiding te weerstaan om een nieuwe aflevering te kijken.

Binge-watching veroorzaakt geen depressie bij mensen die nooit gedeprimeerd zijn geweest. Alleen gedeprimeerde mensen die lijden aan binge-watching lopen de kans verder in hun depressie te zakken.