Niet je lichaamstaal, maar je hartslag bepaalt of je je aangetrokken voelt tot iemand
Waarom voel je met de ene persoon een romantische klik, en met de andere absoluut niet? Een nieuwe studie toont aan dat dat alles te maken heeft met je hartslag. Niet je mooie ogen of leuke lach doen een ander voor je vallen. Wel het vermogen van jullie harten om op hetzelfde tempo te kloppen. Romantisch hé?
Je zou niet denken dat zweethandjes je meest sexy eigenschap zijn, maar niets is minder waar. De aantrekkingskracht tussen twee mensen valt af te lezen van het gelijklopen van hun hartslag en de elektrische geleiding van de huid. Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Eliska Prochazkova van het Leiden Institute for Brain and Cognition, gepubliceerd in onderzoeksblad ‘Nature Human Behaviour’.
Blind date
Prochazkova onderzocht samen met haar team hoe het gevoel van romantische verbinding tot stand komt tijdens blind dates. Hun veronderstelling? Aantrekkingskracht, een klik, tussen twee mensen uit zich in lichaamstaal, zoals het spiegelen van elkaars houding, oogcontact en gelach. Niets bleek minder waar.
De onderzoekers bouwden ‘dating cabins’ op verschillende evenementen, waaronder het populaire festival Lowlands. Honderdveertig heteroseksuele, single jongeren kwamen op blind date. Iedereen werd strak in de gaten gehouden met verschillende apparaten: een eye-trackingbril die hun oogbewegingen registreerde, maar ook opnam hoe ze lachten en zich gedroegen tegenover hun partner. En sensoren die hun hartslag controleerden en hun huidgeleiding in kaart brachten, door te peilen hoe de transpiratie op hun vingers veranderde.
Vervolgens moesten de jongeren verschillende keren tijdens de date aangeven hoe aantrekkelijk ze elkaar vonden: meteen nadat ze elkaar zagen, nadat ze even hadden gepraat, en nadat ze elkaar twee minuten in de ogen hadden gekeken.
Synchronisatie op dieper niveau
Wat bleek? ,,De harten van een paar dat zich tot elkaar aangetrokken voelde, synchroniseerden”, zegt Prochazkova. ,,Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de ander. Daalde de hartslag van de een, dan daalde die bij de ander ook. De elektrische geleiding van de huid volgde hetzelfde patroon. Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als er ook een synchronisatie plaatsvindt op dit dieper niveau.”
Omdat je micro-expressies onbewust bij een ander waarneemt, voel je je goed. Je merkt dat hij of zij je op een emotioneel niveau begrijpt
Maar wat maakt nu dat sommige harten synchroniseren, en andere harten niet? ,,Dat komt door iets wat wij micro-expressies noemen”, weet de onderzoekster. ,,Heel kleine signalen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk aan minuscule knipperingen met de ogen. Omdat je deze micro-expressies onbewust bij een ander waarneemt, voel je je goed. Je merkt dat hij of zij je op een emotioneel niveau begrijpt. Hierdoor stijgt je hartslag.”
Onzichtbare signalen
Zichtbare lichaamstaal voorspelt de aantrekkingskracht tussen mensen dus niét. Zo maakten vrouwen in het onderzoek veel gebruik van dat soort signalen, in de vorm van gebaren en glimlachen. Mannen staarden juist meer naar de vrouwen: ze keken langer naar de gezichten, ogen en lichamen. ,,Maar geen van die signalen voorspelde hoezeer iemand zich aangetrokken voelde tot iemand anders.” Het waren de onzichtbare, interne signalen zoals hartslag en huidgeleiding die dat bepaalden.
De studie is de eerste die aantoont dat het vermogen om op fysiologisch niveau te synchroniseren met een partner, een belangrijke voorspeller is van seksuele aantrekkingskracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM11
Eet jezelf een stralende huid: ‘Als die zak chips er niet is, kun je ’m ook niet leegeten’
In haar boek Innerlijke schoonheid vertelt topvisagist en voedingscoach Amanda Rijff over de juiste voeding en leefstijl voor een stralende huid, een goed gevoel en meer energie. -
Van de een op andere dag was Maike mantelzorger: ‘Het eerste jaar zijn we 52 keer naar het ziekenhuis geweest’
Van de vijf miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is, voelt bijna een half miljoen zich overbelast. Uit een test, uitgevoerd in een drietal gemeenten, blijkt dat mantelzorgers ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL trekt op de Dag van de Mantelzorg aan de bel: ,,Dit geldt voor mantelzorgers door heel Nederland.” -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’
Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging.
-
PREMIUM
GGD bereidt nieuwe prikcampagnes voor: ‘Ik acht kans heel reëel dat het virus terugkomt’
Twee jaar lang lag alles wat de GGD deed onder een vergrootglas. Corona-testlocaties uit de grond stampen, inenten, boosterprikken. Iedereen volgde het met argusogen. En toen waren we met z'n allen wel klaar met corona en verdween de GGD uit beeld. Tot deze week dan. Komt het virus terug? ,,Ik acht dat heel reëel.” -
Kuipers erkent: er was flink wat gesteggel tussen ministerie en ziekenhuizen over ic-plekken
Het ministerie van Volksgezondheid en ziekenhuizen lagen tijdens de coronapandemie met elkaar overhoop over de financiering van extra bedden op de intensive care-afdelingen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) bevestigt berichtgeving in NRC hierover. Maar dat leidde volgens de minister niet tot minder ic-plekken. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.