ANP XTRA
Volledig scherm
© ANP XTRA

Nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn: elektrische stroomstootjes

Het prikkelen van de achterhoofdzenuw met stroomstootjes kan extreem pijnlijke aanvallen voorkomen van chronische clusterhoofdpijn bij patiënten bij wie eerdere behandelingen met medicijnen niet aansloegen. Dat maakte het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bekend na onderzoek. 

10 reacties

 • Adrie Dijk

  1 maand geleden
  Aad van Diggelen Ik heb het niet cronisch ,blijft soms jaren weg en dan ineens heb ik het weer,10-15 aanvallen van een half uur tot 2-2,5 uur. Krijg zuurstof en spuiten die je 2 keer per dag mag nemen ,zijn eigenlijk voor mensen met micraine, Helpt voor geen meter,kreeg 2 jr geleden pretnison,kleine 3 maanden gebebruikt,wat een rommel. Wel gevraagd toern aan de specialist over dit nieuwe gebeuren wat ze aan t testen waren,hij zei ,is nog te weinig van bekend,dus.??
 • Rick van Wijk

  1 maand geleden
  Wat ook héél goed helpt, voor alleen mannen, tegen schrikdraad plassen, écht. 🤣
 • Wil Jager

  1 maand geleden
  30 Jaar geleden was ik ook patiënt, paar keer per dag cluster hoofdpijn. Als je het voelde aankomen en je nam 4 paracetamol viel de pijn mee, maar als je die niet in de buurt had lag ik een half uur met een ernstige cluster hoofdpijn. Ik werd doorverwezen naar de fysio, waar ik werd behandeld met stroomstootjes met vochtige kussentjes. Na 24x zo te zijn behandeld nooit meer hoofdpijn gehad. Ik ben mijn fysio uit Zaandijk Rein Berrevoets nog elke dag dankbaar.
 • Dick Fiet

  1 maand geleden
  Her artikel begint met "Nieuwe behandeling'. Hiermee lijkt het of het LUMC een nieuwe uitvinding heeft gedaan. Het LUMC is in ieder geval niet het enige of eerste ziekenhuis met deze behandeling. Het Amsterdamse AMC bood dit in ieder geval vorig jaar al aan. Het AZ Niklaas in België loopt.bovendien al jaren voorop qua neurostimulatoren.
 • Vanhoutte Nathalie

  1 maand geleden
  Zelf ben ikbalb11 jaar cluster patiënt. Heb nog andere gezondheidsklachten. Maar onderzoek en behandeling gestart in sint niklaas, daar 6 keer verbranding gehad van de pijnreseptoren en verschillende behandelingen met anti epilepsie medicijnen. Niets helpt, dan door verwezen naar uz gent . Meerdere opnames gehad met een dighidorot kuur. Weer nieuwe medicijnen. Iedere keer maar eventjes geholpen. Daar was het antwoord, je hebt een neurostimulator nodig. Maar tja de cm komt er niet in tussen