Volledig scherm
PREMIUM
Menna Laura Meijer: ,,Contact maken is iets wat we deep down allemaal willen.” © Beeld uit de film

Nieuwe film zoomt in op behandelaars burn-out in plaats van patiënten

Waar laten we onze stress? We luisteren naar coaches, wandelen met paarden en knuffelen varkens. Filmmaker Menna Laura Meijer laat de bloeiende behandelcultuur in Nederland zien in ‘Nu verandert er langzaam iets’.

Wie een film maakt over de therapiecultuur, is vast geïnteresseerd in de klanten en hun klachten en emoties. Toch kiest Menna Laura Meijer voor de behandelaars. Waarom?
,,Enkele jaren geleden las ik over het stijgend aantal jonge mensen met een burn-out. De druk die zij voelen om goed en zinvol te leven, is groot. Ze raken steeds vaker oververmoeid, hebben stressgerelateerde klachten of een burn-out. Ik zat met een jonge producer in een coffeeshop, toen ze vertelde dat zij en haar vriendinnen er allemaal last van hadden.

Ik stelde me al die behandelende artsen, coaches en psychiaters van die jonge vrouwen voor, de wachtkamers en de ruimtes waarin ze de gesprekken voeren. Jouw of mijn burn-out is de baan van iemand anders. In een klassieke documentaire kijken we altijd naar de mensen, hun gevoelens en hun overwegingen. Ik wilde dat juist niet.’’

  1. Zo is het op de corona-cruise, waar ook Nederlanders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’
    PREMIUM
    video

    Zo is het op de corona-crui­se, waar ook Nederlan­ders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’

    Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt. Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.