De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakt zich zorgen over de toename van het aantal palliatieve sedaties.
Volledig scherm
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakt zich zorgen over de toename van het aantal palliatieve sedaties. © Getty Images

NVVE trekt aan de bel over toename palliatieve sedatie: ‘Moet geen sluiproute zijn voor euthanasie’

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakt zich zorgen over de toename van het aantal palliatieve sedaties in Nederland. In zeven jaar tijd is dat aantal gestegen van 18 naar ruim 22 procent van alle sterfgevallen. Dat betekent dat inmiddels een op de vijf Nederlanders overlijdt nadat de dokter palliatieve sedatie heeft toegepast. 

  1. Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
    PREMIUM

    Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingerna­gels over je gezondheid?

    Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”