Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek: eetgedrag heeft meer invloed op overgewicht dan beweging

Te veel eten heeft een grotere invloed op de toename van obesitas onder westerlingen dan te weinig bewegen. Het aantal calorieën dat we nodig hebben, is namelijk een vaste menselijke eigenschap.

Tot die aanwijzing komen wetenschappers naar aanleiding van een studie naar de Hadza-stam, een etnische groepering die al duizenden - en mogelijk zelfs tienduizenden - jaren in Tanzania leeft als traditionele jagers-verzamelaars. De BBC schrijft er vandaag over.

Levensstijl
De Westerse levensstijl wordt algemeen aangewezen als veroorzaker van overgewicht en obesitas. Verschillende factoren hebben invloed, zoals grotere porties voedsel, een hoger suiker- en vetgehalte, en een zittend bestaan waar auto's en machines een groot deel van het werk hebben overgenomen. Maar over de verhouding waarin te veel eten en te weinig bewegen overgewicht veroorzaken, bestaat geen consensus.

Met behulp van de Hadza-stam hebben de onderzoekers nu de stelling onderzocht dat minder beweging meer invloed zou hebben dan het eetgedrag. De stam werd voor het onderzoek beschouwd als rolmodel voor de levensstijl die mensen duizenden jaren geleden als jager-verzamelaars aanhielden. De wetenschappers maten het energieverbruik bij 30 mannelijke en vrouwelijke stamleden van tussen de 18 en de 75 jaar oud.

Gecorrigeerd naar lengte en gewicht bleek het energieverbruik niet af te wijken van die van westerlingen, terwijl was aangetoond dat de Tanzaniaanse stam veel meer dagelijkse beweging krijgt. Zij blijken dus niet meer calorieën te verbranden. De onderzoekers concluderen daaruit dat het feit dat westerlingen over het algemeen dikker zijn, vooral door het eetgedrag komt.

Dunner
Herman Pontzer van het Hunter College in New York zegt tegen de BBC dat dit niet betekent dat beweging niet gezond is. 'Men moet voldoende bewegen om gezond te blijven. Maar het maakt ons niet dunner, daarvoor zullen we minder moeten eten.'

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er in 2015 wereldwijd bij één op de tien mensen sprake zijn van obesitas (een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger) en bij een kwart van overgewicht (een BMI van minimaal 25). De BMI kan berekend worden door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters.