Volledig scherm
© anp

Onderzoek naar bijwerkingen prik baarmoederhalskanker

Lareb, het centrum dat onderzoek doet naar bijwerkingen van medicijnen, gaat meer onderzoek doen naar de prik tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om nader onderzoek naar meldingen van langdurige vermoeidheid en van (bijna) flauwvallen gecombineerd met duizeligheid, meldt het Lareb woensdag. Van deze mogelijke bijwerkingen zijn meerdere meldingen binnengekomen.

De inenting tegen het het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is sinds 2009 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat het vaccin gratis is.

De inenting beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. Alle meisjes vanaf twaalf jaar worden opgeroepen om de prikken tegen baarmoederhalskanker te halen. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen deze ziekte op. Ongeveer 200 tot 250 patiënten overlijden.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?