Onderzoekers zien grote toename van waterpokken onder kinderen
Opvallend veel kinderen hebben de laatste tijd waterpokken gekregen. Onderzoeksinstituut Nivel laat op basis van huisartsgegevens weten dat dit jaar vier tot vijf keer zoveel kinderen waterpokken krijgen als in de eerste maanden van 2021.
Het gaat vooral om kinderen tussen de 0 en 4 jaar, maar ook onder kinderen van 5 tot 15 jaar komt de ziekte nu een stuk vaker voor dan een jaar geleden, tot tweemaal zo vaak.
Nivel schat in dat mogelijk sprake is van een ‘inhaaleffect’ na de coronajaren. Door alle coronamaatregelen, van schoolsluitingen tot afstandsregels, kwamen veel infectieziekten nauwelijks voor in 2020 en 2021. Met de versoepelingen van begin dit jaar krijgen die ziekten weer meer kansen om zich te verspreiden.
Niet altijd naar de huisarts
Onder de jongste kinderen gaat het nu wekelijks om zo’n 150 vastgestelde gevallen van waterpokken per 100.000 inwoners. De onderzoekers baseren zich op registraties van honderden huisartsenpraktijken. Veel ouders laten overigens hun kinderen thuis uitzieken zonder dat daar een huisarts aan te pas komt.
Waterpokken worden veroorzaakt door een virus. Het is meestal een onschuldige kinderziekte, maar heel soms doen zich ernstige complicaties voor. Kinderen hebben over het algemeen vooral last van jeukende bultjes. Volwassenen die nog waterpokken krijgen, hebben een groter risico op bijkomende problemen.
Meestal relatief onschuldig
De laatste tijd zien de artsen ook vaker kinderen die zijn besmet met een zogeheten groep-A-streptokokkenbacterie. Waterpokken kunnen de kans op zo’n infectie vergroten. Ook dit soort bacteriën zijn meestal relatief onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan infectie tot zeer ernstige ziekte leiden.
Iets soortgelijks als nu met de waterpokken gebeurde vorige zomer met het RS-virus: dat was in de winter onderdrukt door de coronamaatregelen, maar greep in de zomer om zich heen toen de maatregelen ook al grotendeels waren versoepeld.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Ze werken zich altijd in het zweet om anderen te helpen, vandaag is het hún dag
Verpleegkundigen stonden maar één keer in het zonnetje: in maart 2020, toen corona om zich heen greep, ziekenhuizen volliepen, wij ons geen raad wisten en onze handen stuk klapten voor hun inzet en passie. Ondertussen zingt niemand ze meer toe. Donderdag, op de Dag van de Verpleging, moeten ze zelf de slingers ophangen. ,,De mensen hebben nu zulke korte lontjes.” -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Onderzoek/met video166
Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen
Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken. -
12
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUM4 vragen
Al vier levertransplantaties bij kinderen, mysterieuze hepatitis ‘topje van de ijsberg’
Een opvallende stijging van het aantal jonge kinderen met acute hepatitis stelt artsen voor een raadsel. In Nederland zijn sinds half maart vier jonge kinderen zo ziek geworden van zo’n leverontsteking dat een levertransplantatie noodzakelijk was. ,,Wat we in het ziekenhuis zien, is het topje van de ijsberg.” -
Zeven jonge kinderen overleden, kinderartsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie
Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na infectie met een gevaarlijke streptokokkenbacterie. Zeker zeventig kinderen werden met ernstige infecties in het ziekenhuis opgenomen. Kinderartsen maken zich zorgen. Ze waarschuwen om extra alert te zijn bij kinderen met waterpokken. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?