Volledig scherm

'Ontslag voor ongezond levende werknemer'

Werkgevers willen medewerkers die ongezond leven, op het matje kunnen roepen. Wie zich daardoor geregeld ziek meldt, zou volgens bijna de helft van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf ontslagen moeten kunnen worden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt besproken tijdens het congres Gezond Ondernemen, meldt het AD.

Te dik
Als voorbeeld komt vervoerder Connexxion aan de orde, die buschauffeurs die roken of te dik zijn én veel ziek zijn, het liefst de laan wil uitsturen. 'Als deze mensen willens en wetens ongezond leven en zich geregeld ziek melden, zouden wij als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen', zegt HR-directeur Peter Paul Witte van Connexxion vandaag in het AD.

Ontslag
Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties zijn fel gekant tegen de mogelijkheid van ontslag, maar veel werkgevers zien dit als een stok achter de deur om hun personeel fit en vitaal te krijgen én te houden. Ruim de helft van de onderzochte bedrijven signaleert een toename van het aantal medewerkers dat ongezond leeft. Veel ondernemingen hebben intussen een actief preventiebeleid, waarbij ze medewerkers programma's aanbieden om hen fit en gemotiveerd te houden.

Stress
Volgens verzekeraar Zilveren Kruis Achmea, organisator van het congres Gezond Ondernemen, zijn de positieve effecten van die programma's groot. Zo blijkt uit eerdere onderzoeken dat organisaties die uit zijn op duurzame inzet van hun werknemers, beter scoren op klanttevredenheid en productiviteit én dat hun personeel beter bestand is tegen stress.

Lees het complete verhaal vandaag in het AD