Volledig scherm
Hulpverleners begeleiden een met ebola besmette man naar een ziekenhuis in Monrovia in Liberia. © afp

Opnieuw arts overleden aan ebolavirus in Sierra Leone

In Sierre Leone is een derde arts overleden aan het ebolavirus. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst is het virus in West-Afrika nog lang niet onder controle en moet er rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de situatie.

De ziekte heeft al 1400 mensenlevens gekost in Guinea, Liberia, Nigeria en Sierra Leone, en volgens wetenschappers kan het nog maanden duren om de epidemie onder controle te krijgen.

'Ik wou dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het wordt eerst nog erger voordat het beter gaat worden', zei Dr. Tom Frieden, directeur van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding na een bezoek aan Liberia. Hij noemde de toestand daar grimmig.

Eerder deze week sloot de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO een laboratorium in Sierra Leone nadat daar een medewerker besmet was geraakt met ebola. In totaal zijn zo'n 120 medische hulpverleners gestorven aan ebola en zijn vele tientallen anderen ziek.

De dood van de derde arts heeft de zorgen om het welzijn van de hulpverleners verder vergroot. 'We hebben de extra hulpverleners heel hard nodig. Als dit mensen gaat afschrikken om hier naar toe te komen om ons te assisteren, dan komen we in zwaar weer', aldus Christy Feig van de WHO.