Volledig scherm
© anp

Opnieuw 'mismatch' tussen griepprik en heersende griep

Het griepvaccin dat ouderen en chronisch zieken moet behoeden voor de griep, sluit voor het tweede jaar op rij niet volledig aan bij de virussen die rondwaren. Mensen die een griepprik hebben gehaald zijn goed beschermd tegen het type A-virus dat heerst, maar het type B-virus dat in het vaccin zit, komt niet overeen met de B-griep die nu geconstateerd wordt.

Quote

Er zijn wel wat mensen geïnfec­teerd met het B-virus, maar nog niet heel veel. Bovendien is de B-griep meestal minder heftig qua ziektever­schijn­se­len.

Gé Donker - Nivel

Gé Donker, huisarts en epidemioloog van het Nivel, onderschrijft dat het type B-virus waar mensen nu mee geïnfecteerd raken, het virus uit de Victoria-lijn, een ander virus is dan dat in het vaccin, het type uit de Yamagata-lijn. Dat betekent dat mensen die de griepprik hebben gehad toch ziek kunnen worden van dit virus.

Cocktail
Elk halfjaar bekijkt de Wereldgezondheidsorganisatie tegen welke griepvirussen de griepprik bescherming moet bieden. Het vaccin is een cocktail van drie verschillende griepvirussen, meestal zijn dat twee type A-virussen en één uit de B-lijn. De mismatch van vorig jaar zat in het type A-virus en had tot gevolg dat de epidemie veel langer duurde dan het gemiddelde van acht weken.

Donker denkt niet dat het nu zo'n vaart zal lopen: ,,Er zijn wel wat mensen geïnfecteerd met het B-virus, maar nog niet heel veel. Bovendien is de B-griep meestal minder heftig qua ziekteverschijnselen. Op dit moment heeft 97 procent van de geïnfecteerden het H1N1 virus te pakken, 2 procent heeft het B-virus uit de Victoria-lijn en 1 procent heeft het H3N2 virus, het virus waar vorig jaar veel mensen ziek van waren."

Valt mee
Harald Wychgel van het RIVM noemt mismatch dan ook een te groot woord voor de niet kloppende B-variant in het vaccin. ,,Als je kijkt naar de hoeveelheid mensen die geïnfecteerd zijn met het type B-virus, dan valt dat reuze mee. Het zijn toch vooral de A-stammen waar mensen ziek van zijn."

Toch sluit Carl Koppeschaar, griepkenner en brein achter De Grote GriepMeting, niet uit dat meer mensen geïnfecteerd raken met het type B-virus. ,,Aan het einde van een seizoen zie je vaak dat de B-griep de kop op steekt. Mensen kunnen dan zelfs een tweede keer de griep krijgen." Volgens Koppeschaar is het virus niet milder. ,,Het geeft net zo veel ziekteverschijnselen, alleen is het net een iets ander virusje."