Volledig scherm
© thinkstock

'Optimisten gaan beter met stress om'

Het is niet verrassend dat optimisten beter omgaan met stress, maar tot nu toe toonde wetenschappelijk onderzoek geen verband. De Concordia University bracht daar verandering in.

De studie onder 135 60-plussers liet zien dat het stresshormoon cortisol stabieler is bij mensen met een positieve persoonlijkheid. Voor het onderzoek werd vijf keer per dag speeksel afgenomen. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd om aan te geven in hoeverre ze stress ervaarden.

Stress
'Voor sommige mensen is het ontzettend stressvol om naar de supermarkt te gaan op zaterdagochtend, daarom vroegen wij de deelnemers hoe vaak ze zich gestrest of overweldigd voelden', legt onderzoeker Joelle Jobin uit. 'We vergeleken daarbij zo'n stressvol moment met de gemiddelde stressniveaus van een persoon over meerdere dagen.'

Pessimisten hebben een hogere basisstressniveau dan optimisten. Daarbij hadden zij ook meer problemen met het reguleren van hun systeem in een stressvolle situatie. 'Als pessimisten meer stress dan normaal ervaren, is hun stressreactie veel groter dan bij optimisten. Daarbij hadden ze ook meer problemen bij het terugbrengen van hun cortisolniveaus', aldus Jobin.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet.