Volledig scherm
Toestellen van British Airways op de Londense luchthaven Heathrow. © afp

Overleden piloten zeiden te lijden aan nieuw syndroom

Twee piloten van British Airways zijn deze maand overleden doordat ze tijdens hun loopbaan veelvuldig werden blootgesteld aan giftige oliedampen aan boord van vliegtuigen. De 43-jarige Karen Lysakowska (43) werd donderdag begraven, haar even oude collega Richard Westgate vier dagen eerder.

Voor hij stierf, droeg Westgate zijn advocaat Frank Cannon op om de Britse luchtvaartmaatschappij te vervolgen voor het overtreden van de veiligheidsrichtlijnen.

Aerotoxisch syndroom
De dood van de piloten zou zijn veroorzaakt door het zogeheten aerotoxisch syndroom, ontstaan door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig. Gifstoffen in de motorolie kunnen via de luchttoevoer terechtkomen in de cabine. Volgens de advocaat, die zelf ook piloot is, zal de beroepsziekte op een dag bekend komen te staan als de nieuwe 'asbestplaag'. Cannon: 'British Airways is jarenlang niet in staat gebleken de luchtkwaliteit aan boord te waarborgen.'

De advocaat zegt dat de luchtvaartbranche het probleem bagatelliseert. 'Ik hoop dat met deze rechtszaak de klachten van Richard eindelijk ernstig worden genomen en zijn medische verleden juridische erkenning krijgt.' Een deskundige vermoedt dat wereldwijd op dit moment ten minste duizend piloten niet in staat zijn te vliegen door het aerotoxisch syndroom.

Kanker
Karen Lysakowska kreeg al in 2005 gezondheidsproblemen en kon daardoor een tijdlang niet vliegen. Ze achtte de giftige dampen verantwoordelijk voor haar klachten. Ze ontwikkelde daarna kanker en stierf voordat ze een proces kon aanspannen.

Duizeligheid, hoofdpijn, desoriëntatie, misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden, gevoel van onbehagen, chronische vermoeidheid en diverse andere neurologische problemen worden gemeld als klachten.

Zuurstofmasker
De luchtvaartmaatschappijen vertrouwen op overheidsstudies om te concluderen dat de cabinelucht voldoende zuiver is. Piloten krijgen vijf keer per week een zuurstofmasker opgezet om het probleem tegen te gaan.

'Onze gedachten zijn bij de families van de overleden piloten, we bieden onze oprechte deelneming aan', zei een woordvoerder van British Airways. 'Het zou ongepast zijn om als luchtvaartmaatschappij over de doodsoorzaak te gaan speculeren.'