Volledig scherm
Algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg legt een verklaring af tijdens een persconferentie van de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. © anp

Overnamebod TSN Thuiszorg enkele dagen opgeschoven

Gemeenten hoeven pas uiterlijk woensdag aan te geven of ze akkoord gaan met een overnamebod van Buurtzorg Nederland op delen van het noodlijdende TSN Thuiszorg. Dat laat een medewerker van bewindvoerder Daniels aan AD.nl weten. De gemeente Utrecht liet al weten niet akkoord te gaan. 

Volledig scherm
Martin van Rijn staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een algemeen overleg over Thuiszorg TSN. © ANP
Volledig scherm
Buurtzorg Nederland wil de meeste thuiszorgactiviteiten van TSN overnemen. © ANP

Aanvankelijk zouden gemeenten uiterlijk vandaag moeten aangeven of ze ingaan op het bod, aanbevolen door de bewindvoerders van het in surseance verkerende TSN. Veel gemeenten hebben echter gemeld dat hun College pas vergadert op dinsdag.  

Buurtzorg Nederland is van plan om ongeveer 7500 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg over te nemen. Die moeten straks hulp geven aan circa 30.000 cliënten. Het gaat om driekwart van personeel en cliënten van de huidige organisatie.  

Gemeente Utrecht niet akkoord
Utrecht gaat in ieder geval niet in zee met Buurtzorg Nederland of diens dochteronderneming Familiehulp. Dat heeft het Utrechtse stadsbestuur maandag besloten, twee dagen voor het landelijke overnamebod van Buurtzorg afloopt. Daarmee is Utrecht voor zover bekend de eerste gemeente die negatief beslist over de kwestie.

Het belangrijkste struikelblok is volgens het college de transitievergoeding die Buurtzorg vraagt voor overname van de contracten van TSN. Landelijk gaat het om een bedrag van 5 miljoen euro. Utrecht moet daarvan 60.000 euro betalen. Om te voorkomen dat deze bijdrage als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, zou Utrecht alle andere thuishulpaanbieders in de stad een gelijkwaardig bedrag moeten aanbieden. Dat zou Utrecht ruim een miljoen euro gaan kosten zonder dat er ook maar een huis is gepoetst.

21 euro per uur
Het bedrijf is bereid om de zorg van TSN over te nemen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen. Zodra alle gemeenten hebben geoordeeld over het voorstel en duidelijk is dat de rest van TSN niet valt te redden, wordt faillissement aangevraagd.  

Dat zal medio maart het geval zijn, verwachten de bewindvoerders. Op 30 november verleende de rechtbank Overijssel uitstel van betaling aan TSN Thuiszorg. Een rendabele bedrijfsvoering bleek niet meer mogelijk met de bestaande kosten en organisatie.    

Groten getale
Vakcentrale FNV heeft voor morgen een grote demonstratie aangekondigd in het Gelderse Bronckhorst. De bond roept mensen op in groten getale naar de plaats te komen om medewerksters van thuiszorgorganisatie TSN te ondersteunen.  

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters eisten dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg.

Volledig scherm
© anp