Volledig scherm
© Getty Images

Paniek om zika-virus: moet jij je zorgen maken?

Het zika-virus grijpt razendsnel om zich heen. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen. Gevreesd wordt voor miljoenen besmettingen en 'verwoestende gevolgen'. Dit is wat jij moet weten over het zika-virus.

Volledig scherm
De Aedes aegypti-mug © EPA
Volledig scherm
Een vijf maanden oude baby met microcefalie in Brazilië © Getty Images

Wat is het zika-virus?
Het virus wordt overgebracht door de zogenoemde Aedes aegypti-mug in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika. Het virus kan ook door bloed of sperma worden overgedragen.

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt of mogelijk vroeg sterft. Die aandoening heet microcefalie.

Wat zijn de symptomen?
Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. Wie besmet raakt, krijgt niet altijd de ziekteverschijnselen van zika-koorts. Een op de vier mensen krijgt wel te maken met klachten. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Hoeveel Nederlanders zijn besmet?
In Nederland is het zika-virus alleen vastgesteld bij mensen die vanuit Suriname zijn terug gereisd. Er zijn op dit moment 13 besmettingen bekend. 

Is een uitbraak in Nederland mogelijk?
Hier is verspreiding van het virus zeer onwaarschijnlijk, omdat de muggen hier niet voorkomen.

Volgens muggenexpert Bart Knols is er wel een grote kans dat het virus zich deze zomer verplaatst naar Zuid-Europa. De tijgermug die veel voorkomt in de Zuid-Europese landen is in staat om het zika-virus ook daar over te brengen, zegt hij.

Volledig scherm
Een zwangere vrouw in het Braziliaanse Recife © REUTERS
Volledig scherm
De autoriteiten proberen in de getroffen landen de muggen met wolken pesticiden een kopje kleiner te maken © AFP

Wat te doen bij zwangerschap?
Het RIVM raadt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden aan om de noodzaak van een reis naar een van de getroffen gebieden te overleggen en uitstel te overwegen.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC zei eerder dat zij zwangere vrouwen afraden om naar een groot gedeelte van Latijns-Amerika en de Cariben af te reizen.

Je wilt toch op reis, wat kun je doen?
Voor wie toch wil afreizen naar een land waar het zika-virus heerst, is het raadzaam om bedekkende kleding te dragen. Ook doe je er goed aan jezelf in te smeren met muggenwerendmiddel dat DEET bevat. Tijdens de nachten wordt aangeraden onder een klamboe te slapen.

Is er een vaccin?
Vooralsnog niet. Verwacht wordt dat er eind dit jaar een medicijn tegen het zika-virus is, maar dat zal alleen worden gebruikt in noodgevallen.

De Braziliaanse overheid heeft wetenschappers opdracht gegeven om 'zo spoedig mogelijk' met een blijvend medicijn te komen, maar dit kan nog jaren duren.

Welke landen zijn getroffen?
Bekijk op de landkaart hieronder in welke landen het zika-virus circuleert en mensen besmet kunnen worden (rood). In andere landen (geel) zijn ook besmettingsgevallen bekend. Die mensen liepen de ziekte in een van de rode landen op. Het is mogelijk in en uit te zoomen op de kaart. De gegevens komen van het European Centre for Disease Prevention and Control, aangevuld met informatie van persbureaus.