Volledig scherm
© Thinkstock

Patiënt klaagt over krukken, rolstoelen en stoma's

Duizenden chronisch zieken, ouderen en gehandicapten worden ernstig belemmerd in hun dagelijks leven door problemen met hulpmiddelen. Ze moeten lang wachten, krijgen middelen die niet goed zijn aangepast, worden slecht geïnformeerd en hebben een berperkte keuzevrijheid. Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF, dat vandaag naar buiten komt.

Quote

Mensen die daarvan afhanke­lijk zijn, moeten geen problemen hebben om ze te krijgen

Diande Veldman, NPCF-directeur

Jaarlijks zijn 2,2 miljoen mensen afhankelijk van hulpmiddelen als rolstoelen, krukken, scootmobiels, incontinentiemiddelen en stoma-materiaal. Zonder deze middelen kunnen veel mensen hun huis niet meer uit. Maar er zijn veel knelpunten bij het aanvragen, de levering en het gebruik.

Vaste bemiddelaar
,,Mensen die daarvan afhankelijk zijn, moeten geen problemen hebben om ze te krijgen,'' zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. ,,Zeker niet mensen met een complexe zorgvraag.'' De NPCF wil dat mensen met hulpmiddelen een vaste bemiddelaar krijgen die contacten legt met fabrikanten, gemeenten en zorgverzekeraars. Dat voorstel gaat binnenkort naar minister Schippers.

De beperkte keuzevrijheid is de grootste klacht van patiënten. Een op de drie mensen klaagt dat ze niet zelf een leverancier of hulpmiddel kunnen kiezen, omdat ze gebonden zijn aan contracten tussen leveranciers, zorgverzekeraars en gemeenten.

Niet goed passen
,,Vaak is het ook onwetendheid,'' zegt Veldman. ,,Ze hebben misschien meer keuze, maar krijgen die informatie niet.'' Bovendien kost het veel tijd voor alles geregeld is. Als het hulpmiddel na lang wachten geleverd wordt, blijkt het bij één op de tien mensen niet goed te passen.

Ook heeft 28 procent problemen bij reparaties. Ze krijgen geen vervangend hulpmiddel, moeten lang wachten of de reparatie wordt niet goed uitgevoerd. Het proces begint opnieuw en ze moeten alle informatie opnieuw doorgeven.

Voor bijna vier op de tien mensen die een eigen bijdrage moeten betalen, zijn de kosten te hoog. Ze hebben daardoor noodgedwongen moeten bezuinigen op andere uitgaven. Minister Schippers kondigde onlangs maatregelen aan op dit gebied.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement