Patiënt mijdt zorg om kosten van eigen risico
14 procent van de patiënten zegt af te hebben gezien van een vervolgbehandeling, omdat die onder hun eigen risico valt. En hoewel bijna iedereen inmiddels inzicht in zijn kosten heeft, snapt bijna de helft niets van de rekeningen.
Delen per e-mail
Het onderzoek onder ruim 9000 mensen is een initiatief van patiëntenfederatie NPCF, het landelijk platform GGZ en gehandicaptenorganisatie Ieder(in). Volgens de NPCF zien met name mensen met een beperking of psychische problemen af van een vervolgbehandeling, zoals een bezoek aan een specialist, een laboratoriumonderzoek of pillen bij de apotheek. Een woordvoerder: ,,Mensen met chronische ziekten als diabetes maken gegarandeerd hun eigen risico op, maar deze groepen - met toch al een kleine portemonnee - niet. Hun zorg beperkt zich veelal tot de huisarts."
Volgens de patiëntenkoepels levert het onderzoek bewijs dat het eigen risico wel degelijk zorgmijding in de hand werkt, in tegenstelling tot wat minister Schippers (Zorg, VVD) tot nu toe beweert.
Ook concluderen zij dat van Schippers' roep om transparantie in de praktijk weinig terechtkomt. Want ondanks dat mensen willen weten hoeveel zorg kost (86 procent) en ook inzicht hebben in hun rekeningen (91 procent), snappen ze er nauwelijks iets van (42 procent). Zo klagen ze over medische termen en zeggen de informatie niet aan genoten behandelingen te kunnen koppelen.
Inzicht
De patiënten zeggen niet alleen meer inzicht te willen omdat ze dan weten hoeveel ze zelf moeten bijbijbetalen aan eigen risico en eigen bijdragen, maar ook de totale nationale zorgkosten te willen drukken.
Het liefst hebben ze om die reden vooraf zicht op de te verwachten kosten. Zo kunnen ze de impact op hun eigen risico inschatten, maar ook of behandeling eigenlijk überhaupt wel noodzakelijk is. De helft van de chronisch zieken en gehandicapten zegt voorschriften van de arts beter te gaan volgen als ze weten hoeveel het advies kost.
De koepels willen dat zorgverzekeraars nog beter hun best doen om patiënten te voorzien van begrijpelijke informatie. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt daar volop mee bezig te zijn, maar wel de zorgverleners nodig te hebben: ,,Met de ziekenhuizen zijn we al een heel eind doordat zij sinds vorig jaar meer informatie over de geleverde zorg op hun declaraties vermelden. Ook zijn we bezig om hen vooraf informatie over de kosten te laten verstrekken. Maar bij de GGZ is dat lastig, zij melden niet meer dan een bedrag en een naam op een nota achteraf."
Fraude
ZN zegt patiënten juist zoveel mogelijk inzicht te willen geven in de zorgkosten, omdat dat ook moet bijdragen in een vermindering van fraude. Gisteren maakten de zorgverzekeraars bekend door aangescherpte controles in 2014 liefst 18,7 miljoen euro - het dubbele van 2013 - aan bewuste fraude te hebben opgespoord, met name bij behandelaars in de GGZ en bij bureaus die zorg inkopen met persoonsgebonden budgetten (PGB's).
Verder in het nieuws
-
18.000 tieners zien af van prik, ook al vielen er al tientallen doden
Van de bijna 132.000 13- en 14-jarigen die in het najaar van 2018 zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd. In Zeeland en Amsterdam was de opkomst het laagst: daar kwam maar 72 tot 77 procent op voor de vaccinatie tegen de levensgevaarlijke bacterie. -
PREMIUM
Ik heb Geleefd Iemand wenste Hans (60) kanker toe: ‘Heb vriendelijk teruggemaild dat ik dat al heb’
Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Hans Nijhof (60) was wethouder in de Utrechtse Heuvelrug, maar moest zijn taken neerleggen. ‘Iedere keer is er weer iets wat niet meer gaat of niet meer mag.’ -
PREMIUM
Excuus van obesitaspatiënten? ‘Aanleg om dik te worden ís geen fabel’
Obesitaschirurg Maurits de Brauw gaf vele Nederlanders met overgewicht een nieuw leven. Maar na een faillissement stond hij met zijn achtduizend patiënten op straat. Er kwam een nooit vertoonde doorstart. Operatie geslaagd. -
Homo mag straks sneller bloed geven
Homoseksuele mannen mogen in de toekomst bloed doneren als ze vier maanden geen seks hebben gehad. Die termijn ligt nu op een jaar. -
Nederlandse patiënten kregen kankermedicijnen uit afgekeurde Chinese fabriek
Nederlandse patiënten hebben in 2016 geneesmiddelen voor chemotherapie gekregen waarvan de werkzame grondstof in een Chinese fabriek werd geproduceerd die door Europese inspectiediensten is afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla.
-
PREMIUM
puberbrein Opvoedstijl in 10 jaar veel veranderd: meer regels en onderhandelen
De puber. Voor veel ouders is het een ingewikkeld, ondoordringbaar soort mens. Maar is dat wel terecht? In de nieuwe uitgave van de bestseller Puberbrein wordt de puber van 2019 helemaal binnenstebuiten gekeerd. Ideaal voor ouders die soms geen snars van hun kind begrijpen. -
PREMIUM
Tania was zwanger en kreeg kanker: ‘Als ik naar de dokters had geluisterd, had ik geen dochter’
Als ze 33 is en vier maanden zwanger krijgt Tania Bongers te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Over haar ervaringen schreef Bongers het boek ‘De dag dat ik doodging’. Dit is haar verhaal over die donkere periode, nu 7 jaar geleden. -
‘Hoopvol’ nieuws voor zwangere vrouw met kanker: behandelen kan wél
Het behandelen van kanker tijdens een zwangerschap is minder schadelijk voor de baby dan gedacht. Voor moeder én kind is het vaak beter om niet tot na de bevalling te wachten met opereren of chemokuren.