Volledig scherm
© ANP

Patiënt moet snel profiteren van nieuwe behandelingen

Patiënten moeten veel sneller toegang krijgen tot de meest moderne zorg. De overheid en het bedrijfsleven investeren daarom de komende 2 jaar een half miljard euro in de ontwikkelingen van  nieuwe behandel- methodes en medische vindingen. Maandag wordt de handtekening gezet onder het contract.

Quote

Ik ben zeer optimis­tisch over wat we met elkaar kunnen bereiken

Minister Schippers

Minister Schippers (Volksgezondheid) maakt maandag bekend dat ze de komende 2 jaar bijna 130 miljoen euro investeert in medisch-technologische ontwikkelingen. Daar leggen het bedrijfsleven, instellingen en fondsen 347 miljoen euro bij. De private partijen nemen de ontwikkeling voor hun rekening en de overheid zorgt dat ze niet te veel worden gehinderd door regels of administratieve rompslomp.

Schippers plannen zijn een versterking van het kabinetsbrede topsectorenbeleid. De samenwerking moet complexe medische uitvindingen stimuleren, zoals  het kweken en printen van organen of het vroegtijdig opsporen van ziektes via nano-technologie. Maar ook voor eenvoudigere ideeën is er oog, zoals betere gezondheids-apps of andere manieren waarop patiënten vanuit huis hun gezondheid in de gaten kunnen houden.

Optimistisch
,,Deze sector staat symbool voor het beste wat Nederland te bieden heeft: slimme innovaties die onze zorg nog beter maken en betaalbaar houden. En het kan forse banengroei opleveren . Ik ben zeer optimistisch over wat we met elkaar kunnen bereiken," zegt Schippers.

De minister wil dat bij de 'nieuwe' zorg eerst wordt bekeken wat individuele patiënten nodig hebben en niet wat de zorg of de medische technologie aanbiedt. Alleen zo kunnen volgens haar medische vernieuwingen echt kostenbesparend worden.

Lagere premie
Bedrijven als DSM ontwikkelen medische toepassingen, die tevens een kostenvoordeel opleveren voor verzekeraars. Zo maakt het concern implantaten die oplossen in het lichaam, zodat er later niet nog een operatie hoeft te volgen om platen en schroeven te verwijderen. En dat moet de burger terugzien in een lagere zorgpremie.

De partijen zullen hun blik verder op het buitenland richten. Daarbij gaat het om het uitbreiden van al bestaande relaties (zoals met China en India), maar ook om het openbreken van nieuwe markten in het Midden-Oosten en Oost-Afrika.