Patiënt snakt naar elektronisch dossier
Patiënten willen online hun medische gegevens inzien. Ze vinden het belangrijk om zelf hun toestand in de gaten te houden en dat maakt de behandeling beter.
Delen per e-mail
In een oogopslag kunnen zien wat dokters over je zeggen, wat er uit een bloedtest komt en direct aan de bel kunnen trekken als de behandeling problemen oplevert. Steeds meer mensen snakken naar een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD), meldt patiëntenfederatie NPCF op basis van onderzoek onder ruim 11.000 leden.
In 2011 werd het soortgelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD) nog afgeschoten door de Eerste Kamer uit angst voor misbruik. Het EPD was alleen bestemd voor artsen. De patiënt had daar niets over te zeggen. Bij het PGD bepaalt de patiënt met wie hij het deelt.
Meerderheid
Hoewel de meeste ondervraagden nog niet bekend zijn met het PGD, ziet de overgrote meerderheid reden het in de toekomst te gebruiken. Zo denken ze dat een PGD handig is als ze chronisch ziek worden, of als ze merken dat zorgverleners niet alles van elkaar weten. 16 procent ziet het PGD niet zitten.
,,Een digitaal dossier kan voorkomen dat een patiënt steeds weer zijn verhaal moet doen. Denk aan een parkinsonpatiënt die bij verschillende ziekenhuizen loopt, met daarnaast een huisarts en fysio," zegt NPCF-voorzitter Wilna Wind.
Nog belangrijker vindt Wind dat de patiënt zelf zijn toestand kan monitoren: pijnscores, insulinegehaltes, bijwerkingen. ,,Die kan hij meteen met hulpverleners delen en dat komt de behandeling ten goede."
Privacy
Vooralsnog werkt slechts een aantal ziekenhuizen met een digitaal dossier, laat staan dat hun systemen aan elkaar zijn gekoppeld. Bovendien zijn er nog privacy-vraagstukken.
De Stichting Privacy First, fervent tegenstander van het EPD, ziet dat chronisch zieken baat kunnen hebben bij een digitaal dossier, maar betwijfelt of de patiëntgegevens veilig zijn.
Juichen
In 2020 zou iedereen over een PGD moeten kunnen beschikken, vindt de NPCF. Minister Schippers (Zorg, VVD) juicht dat toe, en wil regels die dat belemmeren wegnemen.
De financiering moet van verzekeraars en de overheid komen, denkt de NPCF. Ook blijkt 33 procent van de patiënten bereid tot 20 euro per jaar te betalen.
Lees meer vandaag in het AD.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
PREMIUM
2,5 ton voor zieke Shymo (19), maar tóch geen behandeling in Amerika
Shymo Korver (19) uit Westzaan haalde bijna 2,5 ton op voor een kankerbehandeling in Amerika, maar de reis ging niet door. Nu wordt ze behandeld in Nederland. ,,In mijn droom stap ik uit mijn rolstoel en ren rondjes door de kamer.” -
PREMIUM
Column Saskia Noort Gratis spiraaltje na abortus? Bij mij gaan de Handmaid’s Tale-bellen rinkelen
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week windt ze zich op over de gratis spiraal die sommige vrouwen kunnen krijgen na abortus. Moet zoiets niet gratis beschikbaar zijn voor iedereen? Natuurlijk komt er dan een hoop gejank over losbandigheid maar uiteindelijk zal het leiden tot minder abortussen en vrijere vrouwen, pleit ze. -
‘Minder strenge regels voor bloeddonatie door monogame homo’
Mannen die seks hebben met mannen moeten, net als hetero’s, gelijk bloed kunnen geven als ze een monogame seksuele relatie hebben. Dat wil GroenLinks laten onderzoeken, met steun van coalitiepartijen VVD en D66. Daarmee lonkt een Kamermeerderheid. -
Braziliaan sterft aan spinnenbeet omdat hij ‘te macho’ was om naar dokter te gaan
Twee Brazilianen zijn gestorven aan een spinnenbeet, nadat ze niet snel genoeg medische hulp hadden gezocht. Ana Paula Topan (39) ging na vier dagen naar het ziekenhuis omdat ze toen pas last kreeg. De 48-jarige Luciano Marchioro had wél klachten, maar was domweg te eigenwijs om aan de bel te trekken. Zijn familie waarschuwt nu: ,,Wees niet te macho, ga naar de dokter.”
-
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten? -
PREMIUM
Als schaamte je leven bepaalt: ‘Bijna alles wat ik wilde, liet ik door mijn vingers glippen’
Chronische schaamte trok een spoor van mislukking in het leven van journalist Tex Rijnders (57). En nog veel, héél veel meer mensen hebben er last van, ontdekte ze. Zij schreef er een boek over: Uit schaamte. -
Kabinet steunt extra onderzoek naar dementie
Het kabinet wil vanaf 2021 tot 2030 een nationale dementiestrategie neerzetten. De belangrijkste pijler: meer onderzoek naar mogelijkheden voor preventie, genezing en behandeling van de ziekte van Alzheimer.