Volledig scherm
© ANP

Patiënten en mantelzorgers gaan zorginspecteur bijstaan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zet dit jaar een nieuw middel in om burgers meer te betrekken bij de zorg: leken-inspecteurs. Patiënten en mantelzorgers gaan samen met de professionele inspecteurs controles uitvoeren.

Quote

Wie anders dan een patiënt is beter in staat om de zorg te beoordelen

Thom Meens, patiëntenfederatie NPCF

Ervaringsdeskundigen in de zorg hebben een grote meerwaarde, zegt inspecteur-generaal Ronnie van Diemen. "Ze kijken met andere ogen naar zorg en kwaliteit van leven. Hun kennis van zaken is nodig om de zorg in de toekomst goed te houden."

Patiëntenfederatie NPCF, waarbij 160 patiëntenverenigingen zijn aangesloten, juicht het initiatief toe. ,,Wie anders dan een patiënt is beter in staat om de zorg te beoordelen,'' zegt woordvoerder Thom Meens.

Geen bijzondere eisen
De IGZ heeft vooraf met de NPCF overlegd over de inzet van leken-inspecteurs en wordt ook betrokken bij de selectie van kandidaten. Iedereen die persoonlijke ervaringen heeft met de zorg kan zich aanmelden. De IGZ stelt geen bijzondere eisen bij de werving.

De inzet van leken past in het streven van de IGZ om een beter contact te leggen met patiënten en de mensen om hen heen. De organisatie kreeg vaak het verwijt te werken vanuit een ivoren toren. De IGZ wil graag 'het verhaal van de cliënt horen', zegt Van Diemen: ,,We moeten leren kijken naar zorg door de ogen van de burger."

Een proef met leken-inspecteurs is goed bevallen. Hun opdracht: ogen en oren goed de kost geven en zorg beoordelen vanuit het gezichtspunt van patiënten, familie en mantelzorgers. De IGZ maakt ook gebruik van mystery guests: professionals die, zonder zich bekend te maken, op bezoek gaan bij instellingen en daarover rapporteren

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement