Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Patiënten op papier zieker dan in het echt

26 zorginstellingen hebben verkeerde diagnoses gesteld bij vele honderden patiënten. Zorgverzekeraars Nederland denkt dat het ziektebeeld met name in de psychiatrie expres zwaarder is aangezet om meer geld te ontvangen.

De zorgaanbieders staan nu onder verscherpt toezicht van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en mogen geen zorgadvies meer geven. Het gaat om acht instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, een in de gehandicaptenzorg en zeventien in de verpleging en verzorging, die nu onder curatele staan. Bij elke instelling zijn minstens zeventien foute dossiers ontdekt, waarbij patiënten op papier veelal zieker waren dan in werkelijkheid.

Hoe ernstiger het ziektebeeld van een patiënt, hoe meer geld instellingen krijgen om de zorg te kunnen verlenen. Of de 26 instellingen willens en wetens hebben gefraudeerd, durft het CIZ niet zeggen. 'We kunnen dat niet aantonen. Daarvoor moet er ander onderzoek worden gedaan. We zien wel dat het voor zorgaanbieders soms lastig is om te beoordelen hoeveel zorg een patiënt nodig heeft,' zegt woordvoerder Boudewijn Faber van CIZ.

Vraagtekens
Zorgverzekeraars Nederland zet wel vraagtekens. De koepelorganisatie zag het aantal patiënten in de psychiatrie dat zware zorg nodig heeft de afgelopen 3 jaar flink toenemen. 'Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we meer zieke patiënten hebben gekregen,' reageert Martin Potjens van Zorgverzekeraars Nederland.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt de ruim tweehonderd dossiers om vast te stellen hoeveel geld de fouten hebben gekost.