Volledig scherm
© thinkstock

Personeel ziekenhuizen geplaagd door geweld

Ziekenhuispersoneel is ruim 4500 keer per jaar slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. In meer dan 200 gevallen is het geweld dermate ernstig, dat de dader een toegangsverbod wordt opgelegd. Dat schrijft het AD vandaag. Minister Schippers (Volksgezondheid) noemt het aantal incidenten 'volstrekt ontoelaatbaar'.

Op verzoek van het AD gaf een derde van alle ziekenhuizen inzage in de gegevens over intimidatie tegen het eigen personeel. Omgerekend naar alle 93 Nederlandse ziekenhuizen komen de cijfers neer op 4500 keer per jaar, oftewel twaalf keer per dag.

Stalking
In 1200 gevallen gaat het om fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en vechten. In de andere gevallen gaat het om bedreigingen, scheldpartijen en soms stalking.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het geweld 'niet acceptabel'. Er wordt volgens de NVZ al 10 jaar gewerkt aan het terugdringen van het aantal incidenten.

Agressie
Ziekenhuizen proberen met extra beveiliging en anti-agressiecursussen het tij te keren. Door een betere uitleg te geven over wachttijden en de behandeling, hopen ze agressie te voorkomen.