Volledig scherm
© Philips

Philips: Kankercellen stoppen met techniek van magnetron

Binnen enkele jaren wordt het wellicht mogelijk tumorcellen bij borstkanker te verwijderen zonder in de patiënte te moeten snijden. Elektronicaconcern Philips werkt aan een techniek waarbij de tumorcellen 'kapotgekookt' worden door middel van geluidsgolven, zegt topman Frans van Houten.

De gebruike techniek is vergelijkbaar met een magnetron. 'We gebruiken een combinatie van beeldvorming en ultrasone geluidsgolven om de tumorcellen door middel van verhitting te vernietigen', aldus van Houten.

Dankzij de nieuwe behandeling - MR-HIFU genaamd - zou een patiënte dus kunnen worden geopereerd zonder te moeten snijden. De patiënte zou ook de dag zelf opnieuw naar huis kunnen, in plaats van een tot twee weken in het ziekenhuis te moeten

Het nieuwe apparaat, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, bestaat momenteel als prototype. Het Nederlandse bedrijf hoopt het 'in de komende jaren' beschikbaar te maken. Ook een nieuwe methode om een biopsie efficiënter en kwalitatiever te maken - een biopsienaald die ook beelden maakt van het weefsel - kan er over enkele jaren zijn.

De nieuwe technieken zouden ook toepasbaar moeten zijn bij andere vormen van kanker, zoals prostaat- en leverkanker.